Meghátrált az Audi-beruházást megtámadó zöldszervezet

Vágólapra másolva!
A győri Audi gyár bővítésére kiadott környezethasználati engedélyt megtámadó zöldszervezet visszavonta a keresetet, így emiatt nem fog csúszni a beruházás. A Győr-Moson-Sopron megyei napilap szerint a zöldszervezet vezetőjét őrizetbe vette a rendőrség egy zsarolási ügyben, amely összefüggésben lehet az Audi-beruházással.
Vágólapra másolva!

"A Győr-Moson-Sopron megyei bíróságtól kaptunk egy végzést, amely szerint a Tiszántúli Természetvédők Társulata visszavonta keresetét, így a bíróságnak nincs miről döntenie" - erősítette meg az [origo]-nak a Győr-Sopron megyei Kisalföld lap információját Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs vezetője, és hozzátette: most nem tud olyan eljárásról, amely hátráltatná a beruházást.

A debreceni székhelyű Tisztántúli Természetvédők Társulata április végén támadta meg az Audi-gyár bővítésére kiadott környezethasználati engedélyt. A mintegy 2000 oldalas dokumentumot a szervezet képviselői adták be a győri székhelyű észak-dunántúli környezetvédelmi hatósághoz, amely meghozta az elsőfokú határozatot. Zsák Ferenc Tibor, a társulat elnöke akkor közölte, hogy kérelmezik a határozat megsemmisítését és a végrehajtás felfüggesztését, valamint előzetes döntéshozatalt kérnek az ügyben eljáró bíróságtól.

Lapértesülés szerint zsarolás lehet a háttérben

A Kisalföld korábbi információi szerint a zöldszervezet vezetőjét a rendőrség vette őrizetbe egy zsarolási ügyben, amely kapcsolatba hozható az Audi győri beruházásával. A lap cikkéből kiderül, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda egy multinacionális cég feljelentése alapján indult bűnügyben 2011. május 30-án vesztegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt bűntetőeljárás alá vonta és egyben őrizetbe vette Zs. F. debreceni lakost. Azt Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az [origo]-nak is megerősítette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást indított Zs. F. ellen. Hozzátette: a nyomozást felügyelő ügyészség indítványa ellenére az illetékes bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását nem látta indokoltnak, így Zs. F. eljárás alá vont személy jelenleg szabadlábon védekezhet.

Ennél több információt Bartha nem adott, így arról sem beszélt, hogy Zs. F. azonos lenne Zsák Ferenc Tiborral, a Tisztántúli Természetvédők Társulatának vezetőjével. Czechmeister Mónika pedig a Kisalföld cikkét nem kívánta kommentálni. Az [origo] próbálta megkeresni a Tisztántúli Természetvédők Társulatát, de a szervezet honlapján átalakítás miatt nincs semmilyen információ az elérhetőségekről, így nem sikerült kapcsolatba lépni a szervezet illetékeseivel.

Tavaly jelentették be, januárban kapott uniós engedélyt a beruházás

Az német Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi győri leányvállalatának beruházását Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke jelentette be tavaly szeptemberben. A magyar kormányfő azt mondta: az Audi 900 millió eurós (252 milliárd forint) beruházással bővíti ki győri gyárát, amelyben 1800 új munkahely létesül és 2 százalékpontos növekedési potenciált jelent majd a magyar gazdaságnak.

A beruházás elindításához azonban az Európai Bizottságra is szükség volt, mert a gyárbővítésre kijelölt ingatlan természetvédelmi terület. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január végén bejelentette: Brüsszel kiemelt közérdekre hivatkozva jóváhagyta a Natura 2000 program keretében az Audi győri beruházáshoz szükséges terület átminősítését, amely így szabaddá vált.