Őszre csúszhat a kötelező kamarai tagság parlamenti tárgyalása

Vágólapra másolva!
Az agrárkamarai koncepció körüli vita miatt továbbra sincs megegyezés a kötelező kamarai rendszer szerkezetéről. A tavaszi ülésszakra tervezett törvények ezért őszre csúszhatnak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan őszre csúszik a kamarai törvény parlamenti tárgyalása, mivel a tavaszi ülésszakból már csak két hét van hátra, miközben az átalakuló kamarai rendszernek még az alapszerkezete sem eldöntött még. A vállalkozások kötelező tagsága miatt nagy jelentőségű, hogy milyen kamarai rendszer születik meg.

A kormányzat parlamenti menetrendje szerint májusban került volna a parlament elé az ipari-kereskedelmi kamarai törvény, míg júniusban az agrárkamarai. Előbbi nem történt meg, s az érintettek szavai szerint az utóbbira is egyre kisebb az esély. A kormányzati kommunikációs iroda tájékoztatása szerint a keddi kormányülésen nem volt téma a kamarai törvény. A parlament június 15-ig ülésezik, vagyis a következő két hétben kéne a parlament elé kerülnie a jogszabály-tervezeteknek, ha még ebben az ülésszakban el akarja fogadni a ház.

"Nekünk az a fontos, hogy mielőbb elinduljon az új kamara" - mondta az [origo]-nak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, aki kedden, a szervezet küldöttgyűlésén politikai döntést sürgetett, vagyis arra kérte a kormányzatot, hogy állapodjon meg, milyen rendszerben működjön az új kamara. Szerinte azért fontos, hogy jövőre elindulhasson az új kamarai rendszer, mert a gazdaság számára lenne rossz, ha csúsznának az új programok.

Az alapkérdés, hogy egységes vagy külön ipari-kereskedelmi és külön agrárkamara legyen. Bármelyiket választja is a kormány, nem választható le az agrárkamarai rész tárgyalása, mivel a jelenlegi koncepció szerint az agrárkamara egyesítené a teljes mezőgazdaságot, amivel viszont sok kereskedő átkerülne az ipari-kereskedelmi kamarából. A Napi Gazdaság értesülése szerint a kormány a múlt héten tárgyalhatta volna a kamarai törvényt, de Orbán Viktor a hiányzó agrárkamarai szabályok miatt levette a napirendről.

Parragh László szerint minden érintettel megállapodtak már, vagy csak részletkérdéseken vitáznak, egyedül az agrárérdekekkel vannak még komoly viták a tagsági körön, tagdíjon és a választási rendszeren. (A mezőgazdasági és üzleti lobbi összecsapásáról itt olvashat bővebben.)

Dávid Ferenc, a Munkaadók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt mondta, hogy nem örül, a kamarai törvény megakadása miatt, de nem is tartja tragédiának, hogy ha őszre kerül a tárgyalása. A VOSZ az egységes kamara koncepcióját támogatja: "az az érdekünk, hogy egy legyen" - mondta Dávid Ferenc. Hozzátette viszont, hogy "jogos követelmény, hogy külön kamarák esetén is egyszerre tárgyalják a két törvénytervezetet" az átfedések miatt.