Még összejöhet a magyar EU-elnökségnek a gazdaságvédelmi csomag

Vágólapra másolva!
A magyar európai uniós elnökség sikerét jelentené, ha még a júniusban sikerülne elfogadni a közösség gazdasági kormányzásáról szóló törvénycsomagot - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint a hat javaslatból álló törvénycsomagnak már csak egyetlen elemére kell rábólitaniuk a döntéshozóknak.
Vágólapra másolva!

Van rá esély, hogy még a magyar soros európai uniós elnökség alatt meglegyen a megállapodás az unió gazdasági kormányzásáról - tudta meg a Magyar Nemzet. Az erről szóló hat jogszabály szakmai vitája már lezárult, az euró védelmét szolgáló törvénycsomag ügyében pedig hétfőn kezdődnek a szakpolitikai egyeztetések. Ha elfogadják az erre vonatkozó magyar javaslatokat, az egyértelműen az uniós elnökség sikerét jelenti - írja a lap.

A törvénycsomagról szóló tárgyalásokat megnehezíti, hogy sem az Európai Parlementen, sem a tanácson belül nem egységesek az álláspontok. A Benelux-államok például még több szigorítást szeretnének, miközben az adósságválságban levők nem tudnak dönteni, több időt szeretnének a javasolt intézkedések átgondolására.

"A hatos csomag legfontosabb hozadéka az lenne, hogy a jövőben megelőző módon is büntetni lehetne a rossz költségvetési politikát folytató országokat, miközben eddig utólagos felelősségre vonás történt" - mondta a Magyar Nemzetnek Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője. A szankciók területén órási fordulatot jelent, hogy azok automatikussá válnának. A jogszabálycsomag elemei Magyarországra is vonatkoznának, még akkor is, ha nem csatlakozott a versenyképességi paktumhoz.

Györkös Péter, az uniós állandó képviselet vezetője már novemberben azt mondta, hogy a magyar elnökség programjának súlypontja a válságból való kilábalás és az "új gazdasági kormányzás". A magyar elnökség egyik legfontosabb feladataként határozta meg, hogy Herman Van Rompuy-jal, az Európai Tanács állandó elnökével, és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével együttműködve, nyárra lezárja az EU új gazdasági kormányzásának feltételeiről szóló vitát.