Vágólapra másolva!
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint az informatikai platformok közötti váltás rendkívül megalapozott döntést igényel, és nemcsak a költségeket, hanem a célszerűséget is vizsgálni kell. Az állam éves, közel százmilliárd forintos informatikai kiadásából évente 10-15 százalék közötti mértékben vásárol licenceket, licenchez kapcsolódó szolgáltatásokat, összességében több ezer informatikai alkalmazást üzemeltetve.
Vágólapra másolva!

Fellegi Tamás, a nemzeti fejlesztési tárca vezetője Németh Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő kérdésére - arról, hogy mennyibe kerül az államnak a zárt forráskódú szoftverek alkalmazása - válaszában azt írta: az állam éves, közel százmilliárd forintos informatikai kiadásából évente 10-15 százalék közötti mértékben vásárol licenceket, licenchez kapcsolódó szolgáltatásokat, összességében több ezer informatikai alkalmazást üzemeltetve.

A levél szerint a közigazgatásban a munkaállomás és adatbázis oldalon elsősorban zárt, míg az alkalmazás és szerver oldalon elsősorban és döntően már most is nyílt forráskódú licenceket használnak. Fellegi Tamás szerint az informatikai platformok közötti váltás rendkívül megalapozott döntést igényel, és nemcsak a költségeket, hanem a célszerűséget is vizsgálni kell. A válasz tartalmazza azt is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárságán - más költségvetési szervekkel együttműködve - folyamatban van a nyílt forráskódú rendszerek vizsgálata és gyakorlati tesztelése. Ezek segítségével megalapozott információk állnak majd rendelkezésre a nyílt forráskódú megoldások alkalmazási áttérési lehetőségeiről. A tesztelés hátteret biztosít az áttérést meghatározó jogszabályok előkészítéséhez is.

A miniszter szerint az áttérés hatással lesz az eddigi zárt forráskódú rendszerek további alkalmazására is. Az erre vonatkozó beszerzés ugyanis központosított közbeszerzésen keresztül történt, 2010-ben teljesült értéke mintegy 12,5 milliárd forint, míg a nyílt szoftverlincencekre vonatkozó közigazgatási és oktatási beszerzések értéke tavaly mintegy 558 millió forint volt.