Ötleteket vár a kormány a bürokráciacsökkentésre

Vágólapra másolva!
Egyszerű állam címmel országos konzultációsorozatot indított a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, amely az adminisztrációs terhek csökkentésére vár javaslatokat és észrevételeket. A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a korábban bejelentett 500 milliárd forintos bürokráciacsökkentő csomaggal kapcsolatos szabályokat augusztus végéig a kormány elé terjeszti a tárca.
Vágólapra másolva!

Az egy hónapig tartó konzultáció csütörtöki budapesti nyitó rendezvényén Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány 500 milliárd forintos bürokráciacsökkentő csomagot indított áprilisban.

Az első lépésben a vállalkozói teher 105 milliárd forintos csökkenését eredményező intézkedéseket július végéig jelenítik meg a jogszabályokban. A további 400 milliárd forintos csökkentésre javaslatokat, ötleteket várnak, és a tárca augusztus végére terjeszti a kormány elé az erre vonatkozó javaslatát - mondta Cséfalvay Zoltán.

A nyitórendezvényen bejelentették, hogy a több nagyvárost érintő személyes konzultáció mellett elindították a www.egyszeruallam.hu honlapot is, amelyen keresztül bárki eljuttathatja észrevételét, javaslatát elektronikusan is a tárcához. Cséfalvay Zoltán azt mondta, hogy a vállalkozások versenyképessége érdekében a kormány csökkenti az adó- és adminisztrációs terheket, elősegíti a külpiacra jutásukat, támogatja a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésüket, és ösztönzi az innovációt. Magyarországon minden megtermelt 10 forintból 1-et adminisztrációra költenek a vállalkozások, míg versenytársaiknál ez az arány lényegesen alacsonyabb - tette hozzá az államtitkár.

A nyitókonzultáción részt vevő érdekképviseletek vezetői fontosnak nevezték, hogy a vállalkozások adminisztrációs terhe csökkenjen, mert az így náluk maradó forrásból bővíteni, fejleszteni lehet. Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) ügyvezető elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes szakértői csoportoknak piacot teremtett az adminisztrációs teher, ezért lesznek ellenérdekeltek is a bürokrácia csökkentésében. Fekete István, a Joint Venture Szövetség (JVSZ) elnöke kiemelte: az egyszerűsítéseket úgy kell szabályozni, hogy az ne a feketegazdaság irányába hasson.