Saját pártjával is szembemegy a megszorító csomagért a görög miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A görög kormányzó párt is elégedetlenkedve fogadta az újabb, 110 milliárd eurós mentőcsomagot, amelyet várhatóan július elején kap meg Görögország az euróövezettől. A görög kormányfő a napokban saját pártját is arról igyekszik meggyőzni, hogy a mentőhitelre szükség van ahhoz, hogy az ország elkerülje a teljes csődöt. Az újabb megszorítások miatt azonban nagyszabású tüntetések készülnek országszerte.
Vágólapra másolva!

Újabb szigorú megszorító csomagról tárgyal minisztereivel a görög miniszterelnök, akinek már így is jelentős nézeteltérései vannak a saját pártján belül és a megszorítások miatt több tüntetés is volt az ország két legnagyobb városában - írja a Washington Post című amerikai napilap. A görög kormány a múlt hónapban 6,4 milliárd eurós megszorító programot körvonalazott az idei évre, további 22 milliárdos megtakarítást helyezett kilátásba 2015-ig, és azt ígérte, hogy 50 milliárdot állami ingatlanok eladásából és állami vállalatok privatizációjából teremt elő.

A csomag azért szükséges, hogy Görögország megkapja azt a 110 milliárd eurós összeget, amely ahhoz kell, hogy az ország megmeneküljön a csődtől. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök hétfőn délután informális megbeszéléseket tart, és kedden ismerteti a csomag terveit a kormányzó párttal, majd szerdán terjesztik a parlament elé. Az idei évre szóló, 6,4 milliárd eurós külön megszorító programot azonban még a kormányzó PASOK párt tagjai is elégedetlenkedve fogadták.

Vasárnap az elmúlt hónapok legnagyobb tömeggyűlésén tiltakoztak Athénban a kormány takarékossági intézkedései ellen. Sajtójelentések szerint mintegy százezren vonultak a parlament épülete elé, ahová még az este folyamán is nagy tömegek érkeztek. A demonstrációt az interneten keresztül a "Felháborodott polgárok" elnevezésű mozgalom szervezte.

Az emberek a görög politikusokat "tolvajok és árulók" jelszóval illették, sokan ír, olasz, spanyol, illetve portugál zászlót vittek magukkal és felszólították ezen országok polgárait - a többi európaival együtt -, hogy támogassák harcukat. Megengedhetetlen, hogy mindig csak a munkavállalókkal és a nyugdíjasokkal fizettetik meg a pénzügyi válság árát - hangzott a vélemény. Tüntetések voltak az észak-görög kikötővárosban, Szalonikiben is. A demonstrációk egyelőre békésen zajlanak. Hétfőn újabb tüntetések készülnek a görög fővárosban, sztrájkra készülnek többek között a metró dolgozói is.