Vége az euróövezeti válságnak a francia jegybankelnök szerint

Vágólapra másolva!
"Komoly okunk van azt hinni, hogy sikeresen kiléptünk a gazdasági válságból" - mondta a francia jegybank elnöke hétfőn. Christian Noyer Helsinkiben tartott beszédében dicsérte a kelet-európai államokat, ahol működött a költségvetési kiigazítás, de külön kiemelte Spanyolország teljesítményét is.
Vágólapra másolva!

Vége van az euróövezet gazdasági válságának, és széles alapokon nyugvó kilábalást tapasztalhatunk - mondta Christian Noyer a francia jegybank elnöke hétfőn Helsinkiben tartott beszédében.

"Egyre több jel utal arra, hogy a kilábalás a megfelelő úton halad", mondta utalva a "kiváló" első negyedévi eredményekre, valamint az erős üzleti hangulatmutatókra. A pénzügyi kondíciók már "kedvezőek," és a hitelpiaci kereslet javulása közepette nincs jele a kínálat szűkösségének - tette hozzá. "Összességében komoly okunk van azt hinni, hogy sikeresen kiléptünk a gazdasági válságból" - mondta Noyer.

Ugyanakkor elismerte, hogy egyes mutatók tetőztek, és lassulhat a növekedés az elkövetkező negyedévekben. Az adósságszintek csökkentése vélhetően hatással lesz a térség középtávú növekedésére - tette hozzá.

Noyer, aki az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának is tagja, beszédében elmondta, hogy az EKB a szükséges erővel lép fel az árstabilitás védelmében.

Az euróövezeti adósságválságról azt mondta, hogy az adósság átstrukturálásához hasonló eljárások nem jelentenek megoldást. Kiemelte, hogy a kelet-európai államok példája bizonyítja, a költségvetési kiigazítások működőképesek, és külön dicsérte Spanyolországot előző évi teljesítményéért. Spanyolország euróövezeti kivitele 10 százalékkal, míg a világ többi térségbe irányuló exportja 19 százalékkal növekedett 2010-ben - mondta Noyer.