A svájci Stadler neve is felmerülhet a budapesti fogaskerekű cseréjénél

Vágólapra másolva!
A Világgazdaság című napilap azt írja, hogy a magánkézben lévő svájci Stadler neve is felmerülhet egy esetleges fogaskerekű-tenderen. A budapesti fogaskerekű komplett felújítása napirenden van ugyan, de pályázatot még nem írtak ki rá.
Vágólapra másolva!

A világon egyedüli fogaskerekű-gyártóként elképzelhető, hogy a Stadler fogja gyártani az új budapesti fogaskerekűket - írja internetes oldalán a Világgazdaság. A budapesti fogaskerekű komplett felújítása, illetve vonalának a Széll Kálmán térig történő meghosszabbítása napirenden van ugyan, de még nem döntöttek a beruházásról.

A lap szerint a Stadlernek jó esélye lehet a jövőbeli tenderen. A svájci magáncég az elmúlt évben tovább erősödött, árbevételét 1,07 milliárd svájci frankra (mintegy 230 milliárd forintra) növelte, 2,86 milliárd frankos rendelésállománya pedig abszolút rekordnak számít. Németországi leányvállalata mellett jól teljesítettek magyar telephelyei is.

A svájci magáncég mind több szállal kapcsolódik Magyarországhoz: motorvonatot szállított, karbantartó, majd összeszerelő bázist épített, az utóbbit bővítené, méricskéli az esetleges új metrótendert, sőt - a világ egyetlen fogaskerekű-gyártójaként -, felmerülhet a neve a meglévő budapesti járművek cseréjénél is - olvasható a Vg.hu-n.

Szombaton tengelytörés miatt átmenetileg kivonták a forgalomból a fogaskerekű összes szerelvényét, majd ultrahangos vizsgálat alá vetették őket, és kedd óta újra járnak.