Több mint harmincmilliós támogatást kaphatnak a kistelepülések pálinkafőzdéi

Vágólapra másolva!
Kiterjesztik a mikrovállalkozások körét az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések pálinkafőzdéire is, így a jövőben ezek a vállalkozások akár harmincötmillió forintos támogatáshoz is juthatnak.
Vágólapra másolva!

Az ötezer főnél kevesebb lakosú településeken a támogatható mikrovállalkozások körét a pálinkafőzdékre is ki fogják terjeszteni - közölte V. Német Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Az államtitkár elmondta, hogy a pálinkafőzdék is hozzájuthatnak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mikrovállalkozásokat segítő forrásaihoz. Ez maximum 35 millió forintot jelent, 60-65 százalékos támogatásintenzitás mellett. V. Német elmondta a pálinkafőzés ösztönzése munkahelyteremtő erő is egyben, példaként említette a gyümölcstermesztést.

A Pálinka jövőképe elnevezésű konferencián V. Német Zsolt elmondta még: tavaly Magyarországon 1,26 millió liter - 50 fokos - pálinkát állítottak elő a kereskedelmi főzdék. A bérfőzdékben mintegy 9 millió liter - 50 fokos - pálinkát főztek. A magánfőzés keretében a bejelentett mennyiség elhanyagolható, 100 liter alatti volt.