A Facebookon közölte a fizetésképtelenséget a FÉG-üzem vezére

Vágólapra másolva!
A végrehajtás alatt álló ócsai konvektorgyár a Facebookon üzente meg a dolgozóknak, hogy a cég fizetésképtelen, és a dolgozók az elmaradt fizetésüket a felszámolási eljárás során kaphatják meg.
Vágólapra másolva!

"A FÉG fizetésképtelen, így a cégvezetés megkezdte a termelés és a cégszerű működés teljes leállításának előkészítését. Arról, hogy a jelen helyzet kialakulásának mi volt az oka, lehet vitatkozni, mindez azonban a lényegen nem változtat" - ezt üzente a Facebook közösségi oldalon keresztül a termelést hetekkel ezelőtt leállító ócsai FÉG Konvektorgyár dolgozóinak a cég vezérigazgatója, Gyarmathy Attila, a Pest Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint. (A termelés leállítása előtt az üzemben kikapcsolták a villanyt, és leállt a gázszolgáltatás is.)

Az üzenetben a vezérigazgató egyúttal közli a dolgozókkal, a FÉG jelen pillanatban nincs abban a helyzetben, hogy az a dolgozók elmaradt munkabérét kifizesse. "Az elmaradt munkabéreket önök kizárólag a felszámolási eljárás során fogják tudni érvényesíteni. A FÉG felszámolása során minden munkavállalói követelés kielégítésre kerül. A vonatkozó jogszabályok alapján a munkabér-követelés a felszámolási eljárásban minden egyéb követelést megelőz, így annak kielégítése biztosított" - áll a dolgozókhoz intézett vezérigazgatói üzenetben.

Fotó: Csernátony Csaba [origo]
Hónapok óta nem kaptak fizetést a konvektorgyár dolgozói

A Pest Megyei Önkormányzat honlapján megjelent hír szerint a cégvezető levelére reagálva a dolgozók képviselője, Bódiné Nagy Johanna azt mondta: addig nem nyugszanak, amíg meg nem kapják az elmaradt járandóságaikat és meg nem találják a felelősöket, akik miatt ide jutott a gyár. A vezérigazgatói üzenet nem foglalkozik azzal a lehetőséggel, hogy a gyár legnagyobb hitelezője; a barkácsgéptartozékokat, építőanyagokat és csiszolószerszámokat gyártó MPF Holding újraindítaná a termelést a gyárban.

Az MPF Holding hetek óta próbált megegyezni a végrehajtás alatt álló FÉG Konvektorgyártó Zrt. képviselőivel a gyár átvételéről, de a felek nem jutottak egyezségre. Ambrus András, a megyei önkormányzat sajtófőnöke május 18-án közölte: a FÉG Zrt. képviseletében az egyeztetésen jelen lévő két igazgatósági tag azt mondta, hogy a tulajdonos semmilyen felhatalmazást nem adott nekik a megegyezésre, így nem kerülhetett pont az ügy végére. Bódiné Nagy Johanna pedig május közepén azt közölte: a cég 170 foglalkoztatottját felháborítja, hogy vezetőik nem állnak ki eléjük. Hozzátette, utoljára március 14-én kaptak munkabért, május 10-én pedig gyakorlatilag az utcára kerültek.

Felcsuti Zsolt, az MPF Holding tulajdonosa május közepén azt mondta, a ciprusi tulajdonban lévő FÉG a múlt évben 1,7 milliárd forint hitelt vett fel a Commerzbanktól, és a hitelt azonnal egy másik - szintén ciprusi - cég felvásárlására fordította, és emiatt nem kapták meg a dolgozók a fizetésüket és került kritikus helyzetbe a gyár.