Vágólapra másolva!
Mintegy 150 kisvállalat részesülhet a gazdaságpolitikai szempontokból fontos szektorokba befektetni kívánó Széchenyi Tőkebefektetési Alap forrásaiból a következő öt évben.
Vágólapra másolva!

Megkezdi működését a Széchenyi Tőkebefektetési Alap, amely a tervek szerint 120-150 kisvállalkozást segítene forrásokhoz a következő öt évben. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. igazgatóságának elnöke szerint elsősorban nem csak a sztáriparágak nagy növekedési lehetőséggel kecsegtető cégeit keresik, hanem azokat a vállalkozásokat, amelyeknek célzott tőkejuttatás révén növekedési pályára való visszaterelése mellett gazdaságpolitikai érvek is szólnak.

Az alap célja, hogy legalább százezer, legfeljebb ötszázezer euró értékű tőkebefektetést hajtson végre a kisvállalatoknál, adott esetben további, a juttatott tőkéhez képest legfeljebb 25 százalékot kitevő kölcsönnel is kiegészítve. Az alap részesedése az így támogatott vállalatban 25 és 50 százalék között lehet.

A részesedés megszerzését követően az alap pénzügyi befektetőként működik, azaz döntésekben való részvétele elsősorban az általa adott tőke célkitűzéseknek megfelelő felhasználásának ellenőrzésére, illetve a tervezett kilépés feltételeinek biztosítására korlátozódik.

Az alapkezelő célja, hogy a rendelkezésére álló pénzt az ország hét régiójában egyenletesen fektesse be, 120 és 150 közötti projektet indítva 2015 végéig. Olyan cégekbe fektethetnek be, amelyek számottevő piaci pozícióval rendelkeznek, a tőkejuttatás révén termék-, kapacitás- vagy piacfejlesztés valósul meg, ami megrendelésekkel is alátámasztható. Fontos, hogy az adott vállalkozás jelentős foglalkoztató legyen az adott településen vagy kistérségben, 2 évnél régebb óta folytasson tevékenységet, és gazdálkodása legyen rendezett.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. a magyar állam százszázalékos tulajdonában álló gazdasági társaság, tulajdonosi jogait a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gyakorolja. Az alapkezelő feladata a Széchenyi Tőkebefektetési Alap 14 milliárd forintos forrásának eljuttatása a magyar kkv-szektorhoz.