A PSZÁF a jövőben külön munkacsoporttal figyelteti a nyugdíjkasszák működését

Vágólapra másolva!
A PSZÁF szerint a magánnyugdíjpénztárak legfontosabb feladata 2011-ben a tagokkal való elszámolás mellett a jövőre vonatkozó döntések meghozatala lesz, ezért a felügyelet külön munkacsoportot hozott létre a szektorban bekövetkező változások nyomon követésére.
Vágólapra másolva!

A hatályos törvények és kormányrendeletek alapján a magánnyugdíjpénztárak legfontosabb feladata a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépő tagokkal kapcsolatos elszámolások lefolytatása, valamint a várhatóan jelentős létszámcsökkenéssel összefüggő, a további működést, illetve végelszámolást befolyásoló döntések meghozatala lesz - derül ki a felügyelet parlamentnek benyújtott 2010-es éves jelentéséből.

Az egyik legfontosabb felügyeleti prioritás a magánnyugdíjpénztárak likviditásának figyelése lesz az elkövetkező időszakban a pénztárban maradó, és a visszalépő tagokkal kapcsolatos elszámolások folyamatos felügyelése mellett. Ennek érdekében a felügyelet heti és havi adatszolgáltatást rendelt el, a működés folyamatos figyelemmel kísérése céljából.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban a jogszabályokban foglalt feladatok végrehajtása, az érintett személyi kör nagysága és a téma iránti politikai és médiaérdeklődés fokozott kihívás elé állítja a felügyeletet is a jelentés szerint. E kihívásnak való megfelelés érdekében a felügyelet létrehoz egy változáskezelési munkacsoportot. A testület folyamatosan nyomon követi a pénztárakkal kapcsolatos eseményeket, elemzi a várható piaci hatásokat, és amennyiben indokolt, megteszi a szükséges, azonnali intézkedéseket, illetve kidolgozza és a vezetés elé terjeszti a lehetséges döntési alternatívákat, valamint javaslatot tesz azok megvalósítására.

A KEHI-nél is vizsgálják

Nemcsak a PSZÁF-nál nézik a pénztárak működését. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) - Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott februári indítványának elfogadása után - visszamenőlegesen is vizsgálja, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő, egykori magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel a kasszák hogyan gazdálkodtak. A kormány ezért májusban 239,5 millió forinttal növelte a Kehi forrásait, így húsz fővel több ellenőrt tudott alkalmazni a hivatal (erről bővebben itt olvashat).