Szeptemberben léphet életbe a hamburgeradó

Vágólapra másolva!
Ha a parlament is megszavazza az erről szóló javaslatot, akkor szeptembertől vethetik ki a hamburgeradót az egészségtelen élelmiszerekre. A kormány döntése szerint az adót a termék gyártójának, illetve az első belföldi értékesítőnek kell majd megfizetnie. Az adó mértéke az energiaitaloknál például körülbelül 300 forint lehet literenként.
Vágólapra másolva!

Döntött a kormány a népegészségügyi termékadóról, közismert nevén a hamburgeradóról, amelyet szeptembertől vethetnek ki az egészségtelen élelmiszerekre - közölte a kormányszóvivő a keddi kormányülés után.

Nagy Anna újságírók előtt elmondta: ha a parlament is megszavazza, szeptember 1-jétől adót kell fizetni azok után az élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen, így a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételek, italok után.

Példaként említette az energiaitalokat, a chipseket, az előrecsomagolt süteményeket, a sós snackeket, valamint a leves- és mártásporokat. A lista azonban még nem végleges. Az adó mértéke például az energiaitaloknál körülbelül 300 forint lehet literenként.

A szóvivő közölte, hogy az adót a termék gyártójának, ha pedig külföldi termékről van szó, a belföldön elsőként értékesítőnek kell majd megfizetnie.

A hamburgeradóról szóló javaslat várhatóan még a nyári ülésszak alatt az országgyűlés elé kerül.