Visszautasította a Mol a Hernádi Zsoltot ért gyanúsítást

Vágólapra másolva!
A Mol szerint a horvát leányvállalat INA-ból korábban jól kereső ellenérdekeltek szítják a feszültséget ellenük, ebbe a sorba illik az a hétfői horvát lapértesülés, amely szerint Hernádi Zsoltot 10 millió eurós megvesztegetéssel gyanúsították meg. A Mol szerint "találgatás és szóbeszéd" a gyanúsítás, amelyet a társaság visszautasított, azonban a horvát ügyészség kiterjesztette nyomozását két másik gyanúsított miatt.
Vágólapra másolva!

Visszautasította a Mol az céget, illetve a Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót ért gyanúsításokat, és "szigorú jogi eszközöket" helyezett kilátásba - derült ki a társaság közleményéből.

"A Mol leszögezi, hogy soha semmilyen kifizetés, vagy fizetségről való egyezség nem történt, sem közvetlenül, sem közvetetten, sem az INA privatizációja során, sem azt követően a horvát politikai élet egyetlen szereplőjével vagy döntéshozójával sem" - olvasható a közleményben.

A Vecernji List horvát lap hétfőn írta azt, hogy a Mol-vezért vesztegetéssel gyanúsították meg, de a magyar olajtársaság szerint ez "találgatás és szóbeszéd", a Molnak "semmilyen hivatalos információja egy esetleges nyomozásról az ügyben nincs."

Ennek ellenére a horvát ügyészség kedden kiadott egy közleményt, amely szerint kiterjesztik a nyomozást az ausztriai letartóztatásban lévő Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök ügyében (az ügyészség az I.S. monogramot használta közleményében). Az ügyészség szerint két másik emberrel együtt a volt kormányfő hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsítható. Az ügyészség megalapozott gyanúról írt, de nem közölt neveket, a Vecernji List azonban nem hivatalos forrására hivatkozva azt írta, hogy Hernádi Zsoltról és Damir Polancec korábbi kormányfő-helyettesről van szó.

A horvát lap értesülése szerint Hernádi 10 millió eurót adott Ivo Sanadernek azért cserébe, hogy a Mol átvehesse a horvát INA olajtársaság irányítását annak ellenére, hogy nincs meg a többsége a cégben csak a legnagyobb tulajdonos.

A Mol közleményében arra utalt, hogy bizonyos ellenérdekeltek szíthatják az ügyet, akik vesztettek abból, hogy a Mol hatékony vállalattá alakította az INA-t. Mint írták: "a gyanúsítás beleillik az elmúlt időszak eseménysorozatába, amelyet azok indítottak és irányítanak, akik ellenérdekeltek abban, hogy az állami konglomerátum INA-ból olyan versenyképes vállalat alakuljon, melyet a gazdasági alapelvek szerint vezetnek."

A Mol szerint a támadások már azóta tartanak, hogy aláírták az irányítás átvételéről szóló megállapodást. Az [origo]-nak korábban névtelenül nyilatkozó forrásunk szerint a Mol érdekeket sértett az átvétellel, mert lecserélte az INA szinte teljes vezetését, és gazdasági szálakat vágott el. A Mol szerint az ellenérdekeltek célja, hogy "homályos bűnügyi gyanúsításokkal kétségbe vonják a megállapodás érvényességét."

A magyar olajtársaság érvelése szerint "a két éve átvett irányítás eredménye, hogy ma az INA sokkal versenyképesebb vállalat, amely többek között a beruházásokon és beszerzéseken elért 10-60 százalékos megtakarításoknak is köszönhető. Nyilvánvaló, hogy ennek az átalakulásnak vesztesei is vannak."

Szerintük a vesztesek között van "azon kereskedők és beszállítók sokasága, akik immár nem tudnak a piaci ár fölött extra profitot realizálni, és a korábban megszokott módon az INA-val baráti vagy politikai alapon üzletelni."