Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint napi 132 millió hordónyi könnyűolaj tűnt el a piacról a líbiai helyzet miatt május végéig. A szervezet tagországai ezért úgy döntöttek, hatvanmillió hordó pótlólagos nyersolajat pumpálnak a globális piacokra. Ennek a felét az Egyesült Államok bocsátja rendelkezésre.
Vágólapra másolva!

Megnyitja stratégiai kőolaj-tartalékait az Egyesült Államok, hogy így ellensúlyozza a líbiai helyzet miatt akadozó ellátást. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) - tagországai megállapodása nyomán - 60 millió hordó pótlólagos nyersolajat pumpál a jövő hónapban a globális olajpiacokra.

Ennek része az a harmincmillió hordónyi olaj, amelyhez az amerikai energiaügyi minisztérium nyúl hozzá. Az Egyesült Államoknak egyébként 727 millió hordó tartalék áll rendelkezésére, ami történelmi csúcsnak számit az energiaügyi minisztérium szerint.

Steven Chu amerikai energiaügyi miniszter azt mondta: figyelemmel követik a líbiai helyzetet, és ha szüséges, további tartalékokat is megnyitnak - írta a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldala.

A Nemzetközi Energiaügynökség 28 tagországa úgy döntött, hogy tartalékaikból napi kétmillió hordó nyersolajat bocsát rendelkezésre, első lépésben harminc napig. Az IEA számítási szerint napi 132 millió hordónyi könnyűolaj tűnt el a piacról a líbiai helyzet miatt május végéig.

Ezt a kiesést, valamint a kereslet szezonális növekedését figyelembe véve, az IEA üdvözölte a fő olajtermelők szándékát a termelés növelésére. A 60 millió hordónyi olaj piacra dobásának elsőrendű célja a tényleges termelésnövelésig valamelyest pótolni a kiesett kínálatot.

Elemzők szerint a most piacra dobandó mennyiség éppen elegendő lesz a líbiai termeléskiesés miatti áremelkedés letörésére.

Az IEA tagországok teljes olajkészletei meghaladják a 4,1 milliárd hordót, ebből 1,6 milliárd kizárólag rendkívüli esetekben hívható le. A szervezet nettó olajimportőreinek - jogi kötelezettség mellett - kilencven napi nettó olajimportjuknak megfelelő nyersolajat kell tartalékolniuk, ezek az országok azonban jóval az előírt minimum felett tartalékolnak, jelenleg 146 napi nettó importjuknak felelnek meg tartalékaik.

A tartalékok felszabadításának elrendelésétől átlagosan mintegy 13 nap telik el, amíg a rendelkezésre bocsátott olajmennyiség ténylegesen piacra kerül.