Blikk: Mégsem lesz bérkommandó

Vágólapra másolva!
Nem alakul külön akciócsoport, amelyik ellenőrizné az előírt béremelést a cégeknél - mondta Rogán Antal, az ötlet egyik kidolgozója a Blikknek.
Vágólapra másolva!

Ellenőrzik jövőre, hogy mely cégek nem emelték meg dolgozóik fizetését az adójóváírás csökkentése miatt, de külön "bérkommandó" nem alakul erre a célra - írja csütörtöki számában a Blikk. Rogán Antal fideszes képviselő, az ötlet egyik kidolgozója azt mondta a lapnak, hogy nem alakul akciócsoport, amelyik ellenőrizné az előírt béremelést a cégeknél.

Ennek ellenére az adóhivatalba olvadó munkaügyi hivatal a vizsgálatai során megnézi, betartották-e a cégek az ajánlást, sőt a hivatal munkatársai külön bejelentésre is kiszállnak majd. Pénzbüntetést azonban a hatóság nem szab ki - mondta Rogán Antal a lapnak.

"A fukar vállalkozások büntetése az lesz, hogy két éven át nem indulhatnak állami és EU-s pályázatokon, közbeszerzésen, és búcsút inthetnek a fejlesztési pénzeknek. A kabinet a kisebb keresetű dolgozók védelmében hozza az intézkedést" - tette hozzá Rogán Antal.

Rogán Antal a Blikknek azt is mondta, hogy nem minden alkalmazott bérét kötelező növelni, elég csak kétharmaduknak. Így a dolgozókat a jövőben is lehet ösztönözni. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára azonban úgy véli, hogy rossz munkahelyi légkört okoz, ha az "alkalmazottak kétharmadánál kierőszakolja a kormány a béremelést, a többiek fizetése meg nem emelkedik".