Orbán: Szomorú az euró állapota

Vágólapra másolva!
Az uniós tagországok azt várják Athéntól, hogy napokon belül véglegesítsék az újabb reformprogramot. Orbán Viktor szerint a görögöket egy jó kormány vezetheti ki a válságból, a siker pedig mindannyiunk közös érdeke. A magyar miniszterelnök szerint az euró állapota szomorú.
Vágólapra másolva!

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtök este kezdődött csúcstalálkozóján az első munkaülésen állásfoglalást fogadtak el Görögországról, s ebben leszögezték: az EU azt várja Athéntól, hogy napokon belül véglegesítse azt az átfogó reformprogramot, amelyben megállapodtak az Európai Bizottsággal, az Európai Központi Bankkal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), s a görög parlament fogadja el a pénzügyi stratégia és a privatizáció kulcsfontosságú törvényeit.

A dokumentum szerint az átfogó görög reformprogram és a szükséges törvények elfogadása képezheti az alapját egyfelől annak, hogy az euróövezet országai az IMF-fel együtt kidolgozzák az új pénzügyi támogatási program feltételrendszerét, másfelől annak is, hogy Athén időben hozzájusson azokhoz a pénzekhez, amelyekre szüksége van júliusban esedékes pénzügyi kötelezettségei teljesítéséhez.

A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban újságíróknak azt mondta: a görögök nem tehetnek mást, mint hogy remélik, jó kormányuk van. Rossz kormánnyal ebből a válságból nem lehet kikecmeregni - vélekedett Orbán. Mint mondta, Görögországban most adott a kormány, és az rendelkezik a szükséges többséggel. Orbán Viktor azt mondta, reméli, hogy a válságos pénzügyi helyzetbe került Görögország miniszterelnöke "elvégzi a munkáját", hangsúlyozta, hogy párthovatartozástól függetlenül "mindannyian érdekeltek vagyunk a sikerben".

A csütörtök éjszakába nyúlt eszmecserét "inspirálónak" nevezte Orbán Viktor. Mint mondta, azt érzékelte a tanácskozáson, hogy az euróövezet országainak vezetői úgy látják, jó vágányon vannak. A magyar kormányfő szerint a közös fizetőeszköz stratégiai jelentőségű célkitűzés mind Európa, mind Magyarország számára. Szomorúnak mondta az euró mostani állapotát, de reményét is hangoztatta, hogy lesz olyan erős a közös pénz, ami miatt érdemes lesz az euróövezethez tartozni.