Drágábban árulhatják a sztrádák mellett az üzemanyagot INA-kutak Horvátországban

Vágólapra másolva!
A korábbi gyakorlattól eltérően már nem egységesek az üzemanyagárak az INA horvátországi benzinkútjainál, a legnagyobb hálózattal rendelkező társaság az autópályákon 2-5 lipával többet, vidéki utakon ugyanennyivel kevesebbet kér az átlagárnál.
Vágólapra másolva!

Horvátországban április óta szabad árképzés van érvényben a benzinkutaknál, de a kéthetenként változó, a gazdasági minisztérium által meghatározott maximált áraknál többet sehol nem lehet kérni. A rendeletmódosítás kivételként határozza meg, hogy az autópályák mentén és a tengerpartokon lévő töltőállomásokon felfelé is elmozdulhatnak a forgalmazók a tárca által meghatározott legmagasabb kiskereskedelmi árakhoz képest.

Az INA, mint a legjelentősebb üzemanyag-forgalmazó egészen mostanáig nem élt a differenciált árképzés lehetőségével, kizárólag az autógázért kért 4 lipával többet az autópályák mentén. A társaság honlapján közzétett közlemény szerint ettől a héttől 37, sztrádákon található benzinkúton 2-5 lipával többet, míg 20 más töltőállomáson ugyanennyivel kevesebbet kell fizetni az egyes üzemanyagfajtákért.

Jelenleg az Eurosuper BS 95 Class típusú benzinért literenként 9,70 kunát (1 kuna 36,32 forint), az Eurodizel BS Class márkanevű gázolajért 9,16 kunát kell fizetni a legtöbb INA-kúton. Az ettől eltérő árakat alkalmazó töltőállomásokat külön felsorolja a cég honlapja.

Olcsóbban tankolhatnak az autósok például több zágrábi benzinkúton, de Fiume (Rijeka), Split, Zadar, Sibenik és Pula, vagyis több tengerparti település közelében is. A legmagasabb árat az A2-es autópályán, valamint az A4-esen, Novi Marofnál kérik - ez utóbbi a Letenye-Muracsány (Gorican) határátkelőtől az első töltőállomás az Adriára vezető sztrádán -, itt a két üzemanyagfajtáért 5-5 lipával kell többet fizetni.