Szerbiában és Romániában terjeszkedne a PannErgy

Vágólapra másolva!
A geotermikus energia hasznosításával foglalkozó PannErgy a következő években jelentős növekedést tervez, eladja leányvállalatát, a Pannuniont, és Szerbiában és Romániában is szeretne terjeszkedni - mondta Bokorovics Balázs, az igazgatóság elnöke a társaság pénteki rendkívüli közgyűlésén, ahol a PannErgy ötéves stratégiáját ismertette.
Vágólapra másolva!

Bokorovics Balázs azt mondta, hogy a cég a befektetéseiben továbbra is konzervatív utat követi. Ennek első lépése a likviditás megteremtése a Pannunion értékesítésével. A PannErgy igazgatóságának elnöke szerint összesen 9,1-9,9 milliárd forint likvid forrás állhat a társaság rendelkezésére - részvényenként 430-470 forint -, beleértve a saját részvényeket és az egyéb értékpapírokat (például Synergon) is. Ezen felül mintegy nyolcszáz millió forint értékű korlátozottan értékesíthető eszközzel, például ingatlannal is rendelkeznek.

Az igazgatóság kétféle forgatókönyvet ismertetett a menedzsmenttel - mondta Bokorovics Balázs -, a beruházások utólagos finanszírozását (organikus előrehaladás) és a beruházások folyamatos finanszírozását (dinamikus előrehaladás). A kettő abban különbözik, hogy az első organikus forgatókönyv szerint öt év alatt hét projekt bonyolítható le, míg a dinamikusban tíz.

A cég a 2017-ig tartó időszakban összesen 110-120 millió euró hitel felvételével számol, és 2016-ig 45-50 millió euró támogatásra számít. Az organikus növekedéssel évente 2,4-2,6 petajoule hőértékű zöld hő és 120-160 gigawattóra zöld áram termelését tervezi a vállalat, míg a dinamikus forgatókönyv szerint ennél több, 3,1-3,3 petajoule zöld hő és 201-230 gigawattóra zöld áram termelése lehetséges évente.

A PannErgy Szerbiában és Romániában is terjeszkedik, a beruházások városokhoz kötődnek; a cég elsősorban fűteni szeretne, azután hőt eladni, illetve villamos energiát termelni.