Két üzletlánc árulhatja az olcsó állami cukrot

Vágólapra másolva!
Két üzletlánc, a CBA és a Coop árusíthatja majd azt a kétezer tonna cukrot, amelyet az állami készletből szabadít fel jövő héten a Vidékfejlesztési Minisztérium. Egy kiló cukrot nem adhatnak 275 forintnál drágábban a boltok - jelentette be az államtitkár.
Vágólapra másolva!

Hamarosan piacra kerülhet az a kétezer tonna cukor, amelynek állami készletből történő értékesítéséről néhány hete született döntés - közölte Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára pénteken Budapesten az édesipar helyzetéről rendezett nemzetközi szakmai tanácskozáson.

Az államtitkár szerint várhatóan hétfőn írja alá Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kétezer tonna cukor állami készletből történő felszabadításával, illetve eladásával kapcsolatos dokumentumokat. A cukorból ezer-ezer tonnát a CBA és a Coop üzletekben értékesítenek majd. A cukornak maximált ára lesz, kilónként legfeljebb 275 forintba kerül majd.

Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint néhány hónapja még többször is gondot okozott a gyártóknak az alapanyag, azaz a cukor beszerzése, ugyanis Magyarországon a felhasznált mennyiségnek csupán a harmadát állítják jelenleg elő. Ez a gond szerinte mostanra már megoldódott, azonban jelentkeztek helyette újak.

Legjelentősebbnek a bevezetni szándékozott népegészségügyi termékdíj tekinthető, mivel ez jelentős mértékben rontja a vállalkozások piaci helyzetét - mondta az elnök, aki úgy számol, hogy ha a termékdíjat bevezetik, Magyarországon az édességek ára 15-20 százalékkal drágulhat. Jelenleg Magyarországon az édességgyártó cégek éves árbevétele összességében százmilliárd forint körül mozog, ami bolti, azaz kiskereskedelmi áron számolva mintegy 160-180 milliárd forintos árbevételt jelent.

Kardeván Endre a népegészségügyi termékdíj hatásáról annyit mondott, a Vidékfejlesztési Minisztériumnak nem célja, hogy élelmiszeripari üzemeket zárjanak be, sőt inkább újak nyitását szeretnék ösztönözni. Ezért a tárca arra törekszik a még nem kiforrott tervezet véleményezése során, hogy az élelmiszeripari cégeket a lehető legkisebb kár érje. Megjegyezte ugyanakkor, hogy azzal az alapvető céllal, hogy az egészségtelen termékek és ételek fogyasztását vissza kell szorítani, a Vidékfejlesztési Minisztérium is egyetért.