Még igényelhetnek vis maior forgóeszközhitelt a gazdák

Vágólapra másolva!
3,4 milliárd forint még kihasználatlan Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 11 milliárd forintos vis maior hitelkeretéből - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken. A gazdák ez év elejétől ugyanis eddig 7,6 milliárd forintra kötöttek szerződést.
Vágólapra másolva!

Korábban több gazdálkodó is jelezte, hogy hiába mutatják be vis maior igazolásaikat, a bankok nem adnak nekik hitelt. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára felajánlotta a segítségét az elutasított gazdáknak. Eddig négy termelő jelentkezett, az ő problémájukat sikerült orvosolni - áll a közleményben. A tárca továbbra is várja azoknak a termelőknek a jelentkezését, akik nem jutnak hozzá a kedvezményes kamatozású forráshoz.

A január eleje óta elérhető Agrár Forgóeszköz Vis Maior Hitelprogramban azok a mezőgazdasági termelő vállalkozások vehetnek részt, amelyek elháríthatatlan külső okok - például árvíz, belvíz, fagykár, viharpusztítás vagy egyéb katasztrófa - fennállását igazolni tudják, vagy agrárkár-enyhítő eljárásban vettek részt, a juttatásra jogosultsággal rendelkeznek, és ezt igazolják.

A nagy érdeklődés után az MFB - a vidékfejlesztési tárca közbenjárására - még tavasszal, az eredetileg hatmilliárdra tervezett hitelkeretet ötmilliárd forinttal megemelte. A program egy- és ötvenmillió forint közötti kedvezményes forgóeszközhitelt nyújt a kárt szenvedett gazdáknak.