Magyarországnak is jó, hogy a német cégek bátrabban vesznek fel hitelt

Vágólapra másolva!
A világgazdasági válság 2008 őszi kitörése óta most először nőtt a vállalati hitelek állománya hazánk legnagyobb kereskedelmi partnerénél, Németországban, ez húzóerőt jelent a magyar gazdaságnak is.
Vágólapra másolva!

Németországban az idei első negyedévben ismét bővült a vállalati hitelezés, a világgazdasági válság elmélyülése óta először - mutatta ki felmérésében a német állami fejlesztési bank (KfW). A német vállalati szféra a 2011 január-márciusi időszakban négy százalékkal több hitelhez jutott, mint egy évvel korábban. Ez az utóbbi évtized legnagyobb mértékű bővülése, és két éve az első növekedés.

Ez jó hír a magyar gazdaság szempontjából, mert hazánk legnagyobb kereskedelmi partnere, a Magyarországon készült exportcikkek legnagyobb felvevőhelye Németország, így ha a német gazdaság gyorsul, akkor húzza magával a magyart is. Ez megmutatkozik az első negyedéves magyar GDP-adatban is, a 2,5 százalékos bővülés négyéves rekordnak számít, a gazdasági növekedést elsősorban az exportra termelő iparágak húzták.

A fellendülés néhány ütem késéssel érte el a németországi vállalati hitelek piacát. A gazdasági növekedés hatására a cégek ismét bátrabban fejlesztenek és beruháznak hitelből - mondta Norbert Irsch, a KfW vezető elemzője. (Magyarországon még nem történt meg a fordulat, a bankrendszer vállalati szektornak nyújtott hitelállománya töretlenül zsugorodik, vagyis több hitelt törlesztenek a cégek, mint amennyi új kölcsönt kihelyez a bankrendszer.)

Az első negyedévben 4,1 százalék volt a német vállalati hitelek átlagos kamata, amely történelmi távlatban mérsékeltnek mondható. Az is ösztönözte a hitelfelvételt, hogy a bankok lazítottak a feltételeken, így könnyebben lehetett forráshoz jutni, mint az utóbbi, válságos években. A hitelezés bővülése várhatóan a következő két negyedévben is folytatódik, a vállalati beruházások volumene pedig az év egészét tekintve éves szinten 11,5 százalékkal nőhet, a 7,5 százalékos tavalyi növekedés után. A beruházási aktivitás így az idén elérheti a 2008-ban elmélyült válság előtti szintet - vélik a német állami fejlesztési bank elemzői.

A KfW előrejelzése szerint a bruttó hazai termék (GDP) éves alapon 3,5 százalékkal nőhet 2011-ben Németországban. Az Európai Unió legnagyobb gazdasága tavaly 3,6 százalékkal nőtt a 2009-ben végbement, minden korábbit meghaladó 4,7 százalékos visszaesés után. Az idei előrejelzés messze legnagyobb bizonytalansági tényezője az euróövezeti periféria államadósság-válsága, ugyanakkor a világgazdaság egészének esetleges lassulása is visszahúzhatja a német növekedést - áll az elemzésben.