Csütörtökön zár a Bosch Magyarországra települő walesi gyára

2011.06.28. 12:46

2010 januárjában döntött arról a Bosch, hogy Magyarországra telepíti a Cardiffhoz közeli gyárát, mivel itt jóval alacsonyabbak a bérköltségek. A walesi gyár csütörtökön zár be.

Csütörtökön lesz az utolsó munkanap a Bosch húsz éve működő walesi járműalkatrész-üzemében, ahonnan Magyarországra telepíti a gyártást a német ipari csoport - írta a BBC brit közszolgálati médium.

A németországi központú cég - a világ legnagyobb autóipari beszállítója - 2010 januárjában döntött arról az áttelepítésről, ami a korábbi tervek szerint várhatóan idén fejeződik be.

A német vállalat mintegy 900 alkalmazottat foglalkoztatott a walesi főváros, Cardiff közelében működő gyárában, de ebből már alig 500-an maradtak. A gyárat októberben a gloucestershirei Renishaw cég veszi át.

A Bosch szerint a walesi üzemben előállított generátor-részegységek értékesítése jelentősen csökkent a válság miatt, és a jelenlegi piaci környezetben nagyon megnőtt az autóipari szektorra nehezedő költségcsökkentési nyomás. A magyarországi munkaköltségek a walesieknek kétharmadát teszik ki a BBC beszámolója szerint.

A Bosch-csoport Magyarországon miskolci, budapesti, egri, hatvani telephelyein közel 7000 embert foglalkoztat. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára Magyarország második legnagyobb külföldi ipari munkaadója fejlődött ki. Jelenleg 12 vállalat gyártja és forgalmazza a Bosch-termékeket a magyar piacon.