Napi Gazdaság: Jó minőségű lesz idén a búza a gabonatermelők szerint

Vágólapra másolva!
Ha a héten nem lesz sok eső, akkor az elmúlt évek legjobb minőségű búzatermése kerülhet a magtárakba - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermelők Országos Szövetségének ügyvezető titkára a Napi Gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évekhez mérve a legjobb minőségű búzatermés kerülhet a magtárakba, ha nem esik nagy mennyiségű eső a héten - írja a Napi Gazdaság kedden Petőházi Tamásra, a Gabonatermelők Országos Szövetségének ügyvezető titkárára hivatkozva. A szövetség tagjai szerint elsősorban a szárazabb területeken, főként Heves megyében, az Alpokalján és a Dél-Alföldön kezdhetik meg hamarosan a betakarítást.

A termés mennyisége viszont vegyesen alakul, mert az idén zónákban és sávokban érkezett a csapadék, így akad olyan tábla, amelynek az egyik felén sok, míg a másikon kevés búza termett. Így országos szinten közepes, 3,5 - 3,8 millió tonnás termés várható. A hozamok becslésének nehézsége miatt továbbra is feszültséget okozhat, mind a malom-, mind az élelmiszeriparban, hogy meddig elég és milyen áron lesz beszerezhető a magyar előállítású alapanyag - írja a keddi Napi Gazdaság.