Csak egyéni befizetések után járna állami nyugdíj egy minisztériumi előterjesztés szerint

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, Nagy Anna, Réthelyi Miklós, sajtótájékoztató, Semmelweis-terv, Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Vágólapra másolva!
Duplájára emelné az egyéni nyugdíjjárulék mértékét, miközben az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után számítaná a nyugdíjat az az előterjesztés, melyet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium készített a kormány részére - írja a Pénzcentrum internetes oldal a birtokába került dokumentumra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Az állami nyugdíjrendszerben is csak az egyéni járulékbefizetések után járna nyugdíj, és az így felhalmozott összeget lehetne örökölni a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) által a kormány részére készített Nemzeti Nyugdíjpolitikai Koncepcióról szóló előterjesztés szerint - írja szerdán reggel a Pénzcentrum.hu a dokumentumra hivatkozva, magát az előterjesztést azonban nem tette közzé.

A tárca által készített dokumentum állítólag arról ír, hogy az egyéni számlán csak a munkavállalók által befizetett nyugdíjjárulékot írnák jóvá, amit "valamely alkalmasan megválasztott mértékkel jelenértékűvé alakítanának (valorizálnának)". Az egyéni számlákon nem jelenne meg fizikai valójában a pénz, hanem csak egy eszmei jellegű tőkeszámláról lenne szó. Nyugdíjba vonuláskor az ezen a számlán lévő, jelenértékűvé alakított egyenleg és a nyugdíjba vonuló várható hátralévő élettartama alapján határoznák meg az öregségi ellátást - írja a Pénzcentrum.

A javaslat szerint állítólag a jövőben a munkavállaló fizetné az öregségi nyugdíjra, valamint az árvaellátásra, illetve az ideiglenes özvegyi ellátásra jogosító járulékrészt, amelyek elkülönülnének egymástól. A nyugdíjjogosultság megállapításánál csak az öregségi nyugdíjra befizetett járulékot vennék figyelembe. A munkáltatók fizetnék a keresztmetszeti egyensúlyt biztosító járulékrészt, amely valójában nem is járulék, hanem hozzájárulás lenne.

A Pénzcentrum szerint az előterjesztés arról is ír, hogy újraszámolnák az egyéni és a munkáltatói járulék nagyságát. Az öregségi nyugdíjra befizetett egyéni járulék így körülbelül 20 százalék lenne, szemben a jelenlegi 10 százalékkal. A munkáltató által ma lerótt járulék egy részét áttennék a munkavállaló bérébe (vagyis "felbruttósítanák" a járulékkal a jövedelmet), így csökkenne a jelenleg 24 százalékos munkáltatói járulék mértéke.

A javaslat állítólag leszögezi: a nyugdíjrendszer hosszú távú kötelezettségei és erőforrásai mindig egyensúlyban kell, hogy legyenek. Vagyis, ha nő a várható élettartam, vagy más okból megbomlik az egyensúly, automatikusan meg kell növelni a nyugdíjkorhatárt - írja a gazdasági portál.

A Pénzcentrum azt írja a Nefmi javaslatát idézve, hogy csak az egyéni számlaegyenleg lenne örökölhető, ami nem tartalmazná a munkáltatók által fizetett hozzájárulást és a hozzátartozói ellátást finanszírozó járulékrészt sem. A felhalmozott összeg csak addig lenne örökölhető, amíg a számlatulajdonos nem megy nyugdíjba.

A szaktárca szerint megfontolható lenne, hogy válás esetén az egyéni számlák egyenlegének azt a részét, amelyet a házasság alatt szereztek a felek - hacsak házassági szerződésben erről a kérdésről másként nem állapodtak meg -, egyenlő arányban el kelljen osztani egymás között - írja a Pénzcentrum.