Két év alatt kétmilliárd forint beruházás a Paksi Ipari Parkban

Vágólapra másolva!
Idén már három beruházás indult, és nyáron a negyedik is elkezdődhet a Paksi Ipari Parkban. Nyolcszázmillió forint uniós támogatásnak köszönhetően összesen kétmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a következő két évben.
Vágólapra másolva!

Nyolcszázmillió forint összegű uniós forrás segítségével kétmilliárd forintnyi fejlesztés valósul meg két év alatt a Paksi Ipari Parkban. Az idén három új beruházás kezdődött, a negyediket, egy inkubátorház megépítését a nyár végén kezdik el - mondta Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park (PIP) Kft. ügyvezetője.

Jelenleg huszonegy cég működik a Paksi Ipari Parkban, amelynek területe az indulás óta 22 hektárról 36 hektárra bővült. A betelepült cégek kis- és középvállalkozások: van köztük 8-10, de 200 főt foglalkoztató vállalat is. Az itt működő gazdasági társaságok összesen több mint ötszáz főt foglalkoztatnak - tájékoztatott Sztruhár Sándor.

A park vállalkozásai között van építőipari cég, elektronikai gyártó, ipari termelő vállalkozás, valamint összeszerelő üzem, a legújabb betelepülő pedig egy robottechnikai vállalkozás - közölte az ügyvezető.

A Paksi Ipari Parkban tizenhárom és fél milliárd forint befektetett működő tőke van, az itt tevékenykedő vállalkozások múlt évi árbevétele közel 11 milliárd forint volt, amelynek 60 százaléka exportból származott.

Sztruhár Sándor elmondta: az idén vette birtokba új telephelyét a 22-es Építő, Tervező és Szolgáltató Kft., telephelyfejlesztésbe fogott két helyi vállalkozás, a Pakett Kft. és a Robolution Kft., valamint az olasz tulajdonú A&A lámpagyár.

Az ügyvezető összegzése szerint két év alatt 800 millió forint vissza nem térítendő pályázati forrás épül be a parkba. Negyven-negyvenöt százalékos támogatási intenzitással számolva ez kétmilliárd forintot tesz ki. A fejlődés mögött véleménye szerint az áll, hogy a Paksi Ipari Park nagyon jó helyen - az ország közepén, a Duna és a M6-os autópálya között - fekszik, nagyon jó az ellátottsága, teljes közműhálózattal rendelkezik, és egy olyan szervezet van a cégek segítségére, amely ügyeik intézésében "olyan mértékben és mélységben" segít, ahogyan arra igényt tartanak - húzta alá.

Kifejtette: ennek egyik fő irányvonala éppen az a pályázati és tanácsadási háttérmunka, amely most "kezd beérni". Fel kell ismertetni a vállalkozások vezetőinek a saját cégükben és a pályázatokban rejlő lehetőségeket - mutatott rá.

Kiemelte azt is, hogy Pakson a fejlődés mellett elkötelezett, befektetőbarát önkormányzat és képviselő-testület segíti munkájukat. A százszázalékos önkormányzati tulajdonban lévő kft.-ben pedig felkészült szakemberek igyekeznek a betelepülő és a bent lévő cégek fejlődését elősegíteni. Hozzátette, hogy a kft. önfenntartó, az elmúlt évben is pénzügyileg eredményesen gazdálkodott.

Sztruhár Sándor beszámolt arról is, hogy a következő nagy beruházás a parkban egy inkubátorház megépítése lesz, amelyre a Paksi Ipari Park Kft. 200 millió forint uniós támogatást nyert. A teljes költség 495 millió forint, a kivitelezés az elképzelések szerint augusztusban indul. Ezzel együtt a meglévő területen új parcellák kialakításán, a szükséges infrastruktúra kiépítésén, valamint azon dolgoznak, hogy újabb ipari tevékenységre alkalmas területeket jelöljenek ki Pakson - fűzte hozzá.

Sztruhár Sándor rámutatott: erre azért is szükség van, mert a város a továbbiakban is szeretné a felmerülő igényeket magas szinten kielégíteni, illetve fel kell készülni az atomerőmű küszöbön álló bővítésére is.