Elmarad a dohánytermékek jövedéki adójának emelése

Vágólapra másolva!
Későbbre halasztják a dohánytermékek jövedéki adójának emelését, miután egy hétfőn beadott javaslat kiveszi ezt a tételt a gazdasági témájú törvényeket módosító csomagból. Az új javaslat közelítené a cigaretta és a fogyasztási dohány adóját.
Vágólapra másolva!

Az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának egyik javaslata kiveszi a gazdasági témájú törvényeket módosító csomagból és későbbre halasztja a dohánytermékek jövedéki adójának emelését.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelése az uniós minimumadó elérését szolgálta volna, de az alkotmányügyi bizottság az utolsó pillanatban kivette a törvényjavaslatból. Az indoklás: meg kell teremteni annak feltételeit, hogy az azonos káros termékek azonos mértékben adózzanak.

A mostani módosító javaslat indoklása ezt úgy képzeli, hogy a cigaretta és a fogyasztási dohány (pipa-, illetve cigarettadohány) adóterhelése közelítsen egymáshoz. Ezt úgy kell elérni, hogy az adó két része közül az értékarányosat csökkenteni, míg a mennyiséggel arányosat növelni kell. A korábbi javaslat szerint sokkal nagyobb lett volna az emelés a vágott dohány, mint a cigaretta esetében.

Az adóemelést egyébként három lépcsőben hajtották volna végre. Az első a törvény kihirdetését követő 45. napon lépett volna hatályba. Ekkortól a cigarettára az ezer darabonkénti adó 9750 forintról 9980-ra, míg a kiskereskedelmi eladási ár utáni adó 28,4 százalék, de minimum 18 080/ezer darabról 29 százalékra, illetve minimum 18 510 forintra növekedett volna.

A második lépcső jövő év első napján, míg a harmadik jövő év július 1-jén lépett volna hatályba. Akkortól a cigaretta ezer darabonkénti adója már 10 470 forint, míg a kiskereskedelmi adó 30 százalék, de ezer darabonként minimum 19 400 forint lett volna.