Vágólapra másolva!
Egy PSZÁF-határozat miatt mégsem indultak el a tesztnek szánt magánnyugdíj-pénztári reálhozam visszaigénylései pénteken - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság információi szerint a múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál, de a rendszer teszteléseként tervezett kisebb tételű kezdeményezések elmaradtak. A lap szerint ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy határozatot juttatott el a pénztárakhoz. Ebben kötelezik a kasszákat, hogy belső ellenőrzéssel vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések módszertanát, az egyedi számítások helyességét.

Az előírt kontrollnak nem kell teljes körűnek lennie, de a véletlenszerű mintavétel a felügyeleti elvárás szerint "valamennyi portfolióra és minden fokozott kockázatot hordozó csoportra" elégséges nagyságban kiterjesztendő. A belső ellenőrzés által készített jelentésről és az intézkedésekről július 19-ig kell beszámolót benyújtani a PSZÁF-nak. A visszaigénylésre a törvényben megszabott határidő ugyanakkor július 20-a - emlékeztet a lap. Így nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók az utolsó pillanatokra maradjanak és összetorlódjanak.

Pedig - mint Borbély László András általános vezérigazgató-helyettes a lapnak elmondta - az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) arra készül, hogy tájékoztassa a nyugdíjpénztárakat arról, készen áll olyan ütemben utalni a pénzfedezetet, amilyen ütemben azt a reálhozam kifizetés indokolja. Borbély szerint az ÁKK egyáltalán nem érdekelt abban, hogy "egyetlen aktus" legyen a reálhozamkifizetés, mondván a pénztárak, a bankrendszer és a posta kapacitásai ezt a megoldást nem is tennék lehetővé.

A Napi Gazdaság írása szerint most azonban mégis ez látszik körvonalazódni. A PSZÁF határozatának indoklásában ugyanis a törvény rendelkezéseit összegezve azt írják: a magánnyugdíjpénztárak minden egyes tagra kiszámítják a visszalépő tagi kifizetések összegét, azt egy összegben visszaigénylik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, és a visszalépő tagok javára kifizetik.

A piacon maradók között a legnagyobb (korábban a harmadik) ING egyetlen műveletet végez majd, és erre készül az MKB kasszája is. A lap szerint az OTP igényét július 20-án, egy összegben nyújtja be az ÁKK részére. Ezzel szemben az Aranykor Nyugdíjpénztár és Honvéd Nyugdíjpénztár is több részletben hajtaná végre a visszaigénylést - írja a hétfői Napi Gazdaság.