A KIM és a horvát igazságügy sem erősítette meg Hernádi Zsolt kiadatási kérelmét

Vágólapra másolva!
Sem a Mol, sem Hernádi Zsolt nem kapott hivatalos értesítést a horvát ügyészség kiadatási kéréséről. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a jelenlegi információk alapján úgy tudja, Horvátország nem terjesztett elő kiadatási kérelmet. Orbán Viktor azt mondta: a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata. A Mol részvényei zuhanással kezdtek a részvénypiacon.
Vágólapra másolva!

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Horvátország nem terjesztett elő kiadatási kérelmet, amit az Európai Kiadatási Egyezmény alapján tehetne meg - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kommunikációért felelős államtitkársága. Martina Mihordin szóvivő is azt közölte, hogy horvát főügyészség nem kérte Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a kiadását. A Mol kommunikációs osztályán az [origo] kérdésére azt mondták, hogy semmilyen hivatalos értesítést nem kapott sem a Mol, sem Hernádi Zsolt a horvát ügyészség állítólagos kéréséről.

A Mol helyreigazítási kérelemmel fordul a Népszabadság főszerkesztőjéhez a napilapban kedden megjelent cikk miatt, amely az olajtársaság szerint valótlan állításaival jelentős kárt okozott a cégnek - közölte a társaság az MTI-vel. A Mol közleménye szerint a "Népszabadság mai címlapján megjelent cikk valótlan állításokat közölt, amely jelentős kárt okozott Magyarország legnagyobb, tőzsdei vállalatának, megsértve a vállalat és annak első számú vezetőjének jó hírnevét és komoly bizonytalanságot okozva a Mol részvényeseinek".

Hozzáteszik "figyelemmel az okozott sérelem súlyára, részletesen megvizsgáljuk minden további jogi lépés lehetőségét, mind a lappal, mind pedig a cikk szerzőjével szemben, beleértve a bírósághoz és a Médiatanácshoz való fordulás jogát is".

A Népszabadság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, keddi számában azt írta: gyanúsítottként hallgatná meg Hernádi Zsoltot a horvát ügyészség. A lap úgy tudja, a horvátok felajánlották, hogy az általuk később átadandó bizonyítékok és a később megadandó kérdések alapján Magyarországon hallgassák ki gyanúsítottként a Mol-vezért. A Népszabadság szerint ez azt sejteti, hogy egyelőre, legalábbis részben felajánlották az eljárás lefolytatását.

A Mol árfolyama kedden délelőtt meredeken zuhant a Budapesti Értéktőzsdén Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató állítólagos kiadatása miatt. Az olajipari részvény árfolyama a lélektaninak számító 20.000 forint alá került, napi mélypontja eddig 19.935 forint volt. Tizenegy óra körül 20.050 forinton kereskednek vele, ez 4,07 százalékos gyengülés a hétfői záráshoz viszonyítva. A Molt jegyzik a varsói tőzsdén is, ott 4,74 százalékot esett az árfolyam, 301,50 zlotyba kerül.

Vágó Attila, a Concorde elemzője szerint nagy a bizonytalanság a vállalat körül, és ez így is marad, amíg az ügy részletei nem tisztázódnak hitelt érdemlően. Ha igaz a Népszabadság információja, és Horvátország valóban hivatalosan kérte Hernádi Zsolt kiadatását, olyan helyzet áll elő, amikor meg kell vizsgálni, az ügy miként befolyásolja a vállalat működésének a folytonosságát, hogyan hat a vállalat irányítására, és milyen következményei vannak a Mol és az INA, illetve Magyarország és Horvátország kapcsolatára - magyarázta az [origo] -nak Vágó Attila.

Az elemző hangsúlyozta, hogy amíg nem szűnik meg a bizonytalanság a vállalat körül, addig a Mol-részvények alul fogják teljesíteni a társaikat. Bár a szektor több szereplője is mínuszban van, a Moléhoz hasonló esés nem figyelhető meg náluk, ezért az elemző szerint a lapinformáció indította el a magyar vállalat részvényeinek az esését.

A korábban egy horvát lapban megjelent információról, miszerint a horvát kormány akár fel is mondhatja a Mol-INA-szerződést, Orbán Viktor miniszterelnök kedden kijelentette: a magyar állam határozott tulajdonosi álláspontja az, hogy a Mol és az INA közötti szerződés semmilyen módosításához nem járul hozzá. A Népszabadságban megjelent állítólagos kiadatási kérelemre pedig úgy reagált: "a vádakat ismerjük, nem tekintjük kormányközi kérdésnek, a vádak tisztázása a bűnüldöző szervek feladata".