A PSZÁF nem plusz állami forrást kapott, csak engedélyre volt szüksége a költéshez

Vágólapra másolva!
A tavalyi költségvetési maradványok elköltéséhez kormányzati engedélyre van szüksége a költségvetési szervezeteknek, de a felhasználható források már a Magyar Államkincstárnál vezetett számlákon vannak. 
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) kedden közleményben cáfolta és félrevezetőnek minősítette azt a több internetes portálon, elsőként az [origo]-n hétfőn megjelent információt, miszerint az idei költségvetési hiányt növelő 12 milliárd forint zömét a PSZÁF kapja. A PSZÁF leszögezi: Az elmúlt évek gazdálkodása során képződött 8,2 milliárd forint kötelezettségvállalással nem terhelt maradvány a PSZÁF Magyar Államkincstárnál vezetett számláján rendelkezésre áll, semmilyen pénzt, támogatást nem kapott a központi költségvetéstől.


A tavalyi költségvetésből még rendelkezésre álló forrásokat minden esetben az egyes költségvetési intézmények Magyar Államkincstárnál vezetett számláin tartják. A PSZÁF tehát valóban nem "kapta meg" a 8,2 milliárd forintot, ahhoz azonban, hogy azt idén is felhasználhassa kormányzati döntésre volt szükség. A pénzt tehát már tavaly megkapta, nem használta fel, ezért újra a kormány engedélyére volt szüksége elköltéséhez. Ahogy azt a hétfői cikkünkben jeleztünk a tavalyról megmaradt 53 milliárd forintból csupán 12 milliárdot szabadított fel ilyen módon a kabinet, amiből 8,2 milliárdot a PSZÁF, 3,9 milliárd a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) használhat fel. Ilyen jelentős összegekhez más állami szervezet nem kapott hozzáférést.


Az [origo] hétfői cikkében azt írtuk: A Magyar Közlöny június 28-i számában jelent meg a 1216/2011 (VI. 28.) számú kormányhatározat, amelyből kiderül, hogy tavaly a minisztériumok, háttérszervezeteik, más központi költségvetési intézmények, társadalombiztosítási szervek 53 milliárd forintot nem költöttek el, és nem is kötötték le szerződésekkel, vagyis ezt az 53 milliárd forintot nem terheli semmilyen kötelezettség. Ebből az 53 milliárd forintból bő 12 milliárdot a kormány a határozattal azonnal felszabadított, az érintett intézmények ezt elkölthetik, a fennmaradó közel 41 milliárd forintot azonban további kormánydöntésig nem lehet felhasználni.