A kkv-szektorban a családi vállalkozások a legbizakodóbbak Magyarországon

Vágólapra másolva!
A magyarországi kis- és középvállalkozói szektor üzleti várakozásai továbbra is olyan szinten vannak, mint a gazdasági világválság kirobbanásakor voltak - derül ki a Policy Agenda - Ipsos felméréséből. A kutatás szerint a kkv-k közel fele olyan nehézségekre számít a következő évben, ami megingathatja cégének helyzetét, 57 százalékuk pedig úgy véli, hogy nincs esélye tevékenységének bővítésére a következő fél évben.
Vágólapra másolva!

Alig változtak a kis- és középvállalatoknak a következő fél évre szóló üzleti várakozásai, a Policy Agenda-Ipsos kutatása szerint ugyanis a március végén mért 50,2 százalékos mutató júniusra 50,4 százalékra emelkedett - közölte a Policy Agenda szerdán. A 700 cég bevonásával készült felmérés szerint a magyar gazdaság kilátásait illetően a kkv-vezetők 30 százaléka javulást, 32 százalékuk romlást vár, a többi stagnálásra számít.

Egy fokkal jobbnak várják saját vállalkozásuk helyzetének változását a megkérdezett vállalatvezetők, mint az országét. 38 százalékuk nem számít változásra a következő fél évben vállalata általános gazdálkodási helyzetében. Romlásra 27 százalékuk számít, míg javulásra 35 százalékuk - derül ki a felmérésből.

Új erős versenytársak megjelenésével a következő év során csak a megkérdezettek szűk egyharmada számol, kétharmaduk e tekintetben nyugodt. A várakozásokat a vállalat tevékenységi köre nem, földrajzi elhelyezkedése viszont jelentősen befolyásolja. Az Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön tevékenykedő vállalatok az átlagosnál jobban tartanak új versenytársaktól, míg a Nyugat-Dunántúlon kevésbé.

A válaszadók több mint fele úgy látja, vállalata kapacitása éppen megfelel a következő fél évben várható kereslet mértékének. Akik eltérést látnak (minden harmadik vállalatvezető), azok jellemzően kapacitásfeleslegről számoltak be. Ehhez képest a vállalatok mindössze 6 százaléka gondolja, hogy nem lesznek képesek megfelelni a várható keresletnek.

A kis- és közepes vállalkozások 57 százalékának nincs esélye tevékenységének bővítésére a következő 6 hónap során - vélekedtek vezetőik a felmérés szerint. Akik mégis láttak esélyt a bővítésre, nagyobbrészt csak szerényebb mértékű, legfeljebb 5 százalékos bővülésben bíznak. A kis- és közepes méretű vállalkozások bő egyharmada tervez technológiai jellegű beruházást vagy fejlesztést a következő egy évben. Közülük csaknem minden másodiknak vélhetően szüksége lesz banki hitelre tervei valóra váltásához.

A Policy Agenda - Ipsos először vizsgálta a családi vállalatok várakozásait. A családi vállalkozásoknak (ide azokat a cégeket sorolták, ahol a családi tulajdon meghaladja az ötven százalékot) a súlya meghatározó a hazai kis- és középvállalatokon belül, mivel 46 százalékát teszik ki a teljes szektornak. A családi vállalkozások konjunktúra mutatója 51,3 százalék lett, kicsit magasabb a kkv-szektor 50,4 százalékánál. A családi tulajdonban lévő kis- és középvállalkozások vezetői az átlagosnál optimistábbak a cég bővítési lehetőségeit illetően is. Ugyan 57 százalékuk nem lát esély tevékenységének bővítésére, de akik látnak, azok másoknál nagyobb volumenű bővítésben bíznak.

A kkv-k többsége, 62 százaléka nem számít arra, hogy a következő hat hónapban változik a pénzügyi helyzete. A válaszolók közel fele, 48 százalék olyan nehézségekre számít a következő évben, ami megingathatja a cégének helyzetét, és leginkább a gazdasági környezet bizonytalanságaitól tartanak - derül ki a felmérésből.