Össztűz alatt a Portugália besorolásán rontó hitelminősítők

Vágólapra másolva!
Portugália leminősítése csak arra jó José Manuel Barroso szerint, hogy fokozza a spekulációs tevékenységet a piacon. A hitelminősítőkkel elégedetlen a görög külügyminiszter és Olli Rehn pénzügyi biztos is.
Vágólapra másolva!

Élesen bírálta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán a Moody's hitelminősítő ügynökség döntését Portugália fizetőképességének jelentős mértékű leminősítéséről. Strasbourgi sajtótájékoztatóján (a volt portugál kormányfő) Barroso úgy vélte, ez a döntés szinte kizárólag arra jó, hogy fokozza a spekulációs tevékenységet a piacon, és növelje az előítéleteket európai pénzügyi helyzettel szemben. Emlékeztetett arra, hogy az EU már dolgozik a hitelminősítők tevékenységének ellenőrzésén. Barroso szerint az unióban meg kellene vitatni ezen intézetek polgári felelősségre vonásának lehetőségét is hibás döntések esetén.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője, Amadeu Altafaj Tardio a bizottság szokásos napi brüsszeli sajtótájékoztatóján szintén bírálta a leminősítést, amelyet szerinte rosszul időzítettek, ráadásul szinte kizárólag hipotéziseken alapul, nem tényeken.

A görög külügyminiszter, Sztavrosz Lambridinisz őrültségnek nevezte azt, ahogyan a hitelminősítők az eurózóna válsága idején működtek, és ezzel csak tovább rontottak az egyébként is nehéz helyzeten. A görög politikus egy berlini konferencián a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán megjelent tudósítás szerint azt mondta, hogy a Moody's azért döntött Portugália leminősítése mellett, mert feltételezte, hogy az országnak újabb mentőcsomagra lesz szüksége. Ezzel a lépéssel a jóslat beteljesíti önmagát, hiszen Portugáliának így még nehezebb lesz hitelt felvennie - mondta a görög külügyminiszter.

Görögország és Portugália is részesült a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió mentőcsomagjából. Görögország jelenleg tárgyal egy második mentőcsomagról is.

A Moody's Investors Service kedden vonta meg a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától, arra a véleményére hivatkozva, hogy az országnak egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége. A hitelminősítő egyre növekvő aggodalmakról is említést tett, amelyek szerint Portugália nem tudja majd teljes mértékben végrehajtani azt a hiánycsökkentő és adósság-stabilizáló programot, amely az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelegyezményben szerepel. A bejelentés azonnali negatív reakciókat indított el a nemzetközi pénzügyi piacokon.

José Manuel Barroso ismét utalt emellett egy központi európai hitelminősítő ügynökség létrehozásának lehetőségére. A bizottsági elnök elismerte ugyanakkor a piacok jogát arra, hogy saját belátásuk szerinti források alapján hozzanak döntéseket. A nemzetközi piacokon meghatározónak tekintett ügynökségek (Moody's, Fitch Ratings, Standard and Poor's) jelenleg mind amerikaiak.