A Suzuki miatt esett vissza a májusi ipari termelés a Takarékbank elemzője szerint

Vágólapra másolva!
Az ipari termelés volumene májusban 7,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - áll a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki közleményében. Az előző hónaphoz képest viszont 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés.
Vágólapra másolva!

Az előző év azonos időszakához viszonyítva 7,6 százalékkal gyorsult az ipari termelés volumene májusban - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal csütörtöki közleményében. Viszont 0,8%-kal csökkent az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok szerint. A visszaesést a Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azzal magyarázza, hogy a Suzuki egyműszakos termelésre tért át májusban beszállítói problémák miatt. Azonban már visszaálltak két műszakra, így júniusban újra erősebb növekedés várható - írja az elemző.

Az idei év első hónapjaiban az ipar még kétszámjegyű növekedést mutatott: januárban 13,3, februárban 14,6 százalékkal nőtt. Az ütem márciusban 9,2 százalékra, áprilisban 7,1 százalékra lassult.