Nem áll a svájci frank erősödésének útjába a svájci nemzeti bank

Nem tervez beavatkozást a svájci frank árfolyamába az ország nemzeti bankja - közölte vasárnap a bank elnöke. Philipp Hildebrand egy lapinterjúban azt mondta, hogy jelenleg sem infláció, sem defláció nem teszi szükségessé, hogy a rendkívül erős frank árfolyamát megváltoztassák.

A svájci nemzeti bank nem látja szükségesnek, hogy ellensúlyozza a frank erősödését, mert az árstabilitás szerinte egyelőre nem forog veszélyben - közölte egy vasárnapi lapinterjúban a bank elnöke. Philipp Hildebrand a svájci SonntagsZeitung című lapnak azt mondta, hogy a mostani helyzet nagyon különbözik a 2009. és 2010. évitől, amikor a deflációs veszély miatt a központi bank többször beavatkozott a frank felértékelődésének megakadályozására. Erre most a bankelnök szerint nincs szükség, mert sem defláció, sem infláció veszélye nem fenyeget.

A frank tavaly több mint 10 százalékkal erősödött az euróval és a dollárral szemben, és az utóbbi hónapokban is megdöntött több történelmi rekordot. Gyengülésére nem lehet számítani a közeli jövőben, a befektetési menedéknek tartott deviza igen vonzó maradhat, legalábbis addig, amíg nem találnak megnyugtató megoldást a görög államadósság-válságra. Az is a frank felé tereli a forrásokat, hogy a piac decemberre kamatemelést vár a svájci nemzeti banktól.