Adócsalóktól gyűjtene pénzt a görög állam

2011.07.08. 19:35

Mintegy 900 000 vállalkozás és magánszemély 41 milliárd euró adóval és bírsággal tartozik a fizetőképessége határán lévő görög államnak, amely a legnagyobb tartozóktól gyűjtené be a pénzt.

Legelvetemültebb adócsalói nyomába ered Görögország, hogy több tízmilliárd euró visszaszerzésével és általában is a nagyobb behajtási szigorral javítson az államháztartás helyzetén.

A pénzügyminisztérium, ügyvédek és könyvelők segítségével, azt a közel 15 ezer céget és magánszemélyt akarja fizetésre bírni, akik a legnagyobb összegekkel, együttesen több mint 35 milliárd euróval tartoznak a görög államnak. Összesen mintegy 900 ezer vállalkozásnak, illetve magánszemélynek van adó- vagy bírságtartozása, ezek teljes összege 41 milliárd euró.

A görög államháztartás megingását a gazdasági válság mellett elsősorban a nagyvonalú görögországi adórendszer és adóbehajtás lazasága segítette elő.

Görögország az idei év elején 11,8 milliárd euró pótlólagos adóbevétel behajtására tett ígéretet 2013-ig, részben az adóelkerülés szigorúbb ellenőrzése révén.