Már nem beszélnek a Mol-szerződés felülvizsgálatáról a horvátok

Vágólapra másolva!
Újabb békülékeny nyilatkozatot tett a Mol horvát tárgyalópartnere, az INA felügyelőbizottságát vezető Davor Stern. Korábban ő volt az, aki kezdeményezte a Mollal kötött szerződés felülvizsgálatát, majd ezt később a horvát stratégiai érdek sérüléséhez kötötte. Legutóbb arról beszélt, hogy a horvátok csak az INA belső irányításának módosításáról tárgyalnának, nem a Mollal kötött szerződésről.
Vágólapra másolva!

"A horvát kormány és a Mol közötti részvényesi megállapodás soha nem volt vitatott a horvát tárgyalófél számára" - mondta Davor Stern, a horvát miniszterelnök energetikai tanácsadója, és az INA felügyelőbizottságának elnöke a Business.hr szerint. Korábban ő volt az, aki kezdeményezte annak a szerződésnek a felülvizsgálatát, amely a Mol számára 50 százalékos tulajdoni arány alatt is lehetővé teszi az irányítói jogok gyakorlását, majd később a kormányt képviselő tárgyalódelegáció vezetője lett.

A Világgazdaság szerint a bejelentés felülírja a korábbi, nem hivatalos sajtóhíreket, amely szerint a horvát kormány az INA anyavállalatával, a Mollal kötött szerződés felülvizsgálatával akarja visszaszerezni az irányítói jogokat. A felülvizsgálat szükségességéről épp Davor Stern beszélt a parlamentben - írta a lap. A felügyelőbizottság elnöke azonban már azt is mondta korábban, hogy nincs szükség a Mol magyar és az INA horvát olajtársaság közötti szerződés újratárgyalására, amíg nem határozzák meg az INA stratégiai fejlesztési irányait.

Davor Stern a Világgazdaság szerint úgy nyilatkozott legutóbb, hogy horvát részről mindössze az INA belső irányítási szabályzatainak egy részét kívánják felülvizsgálni. Ennek keretében az ügyvezető igazgatóság működési rendjén, a cég alapszabályán, és a döntéshozatali hatásköri listán változtatnának.

A Molt több támadás érte május óta, miközben horvát lapok meg nem nevezett források alapján arról írtak, hogy Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját azzal vádolná a horvát korrupcióellenes hivatal, hogy 10 millió euróval fizette le a korábbi miniszterelnököt, Ivo Sanadert (a vádakat a Mol elutasította). A heves támadások után a békülékenyebb nyilatkozatok azután kezdődtek, hogy Mosonyi György, az INA felügyelőbizottságának alelnöke 700 milliárd forintos horvát beruházásról beszélt múlt csütörtökön.

Az Equilor pénzügyi tanácsadó elemzése szerint a novemberi horvát parlamenti választásokig még bizonyosan nem lehet kizárni egy újabb horvátországi konfliktus lehetőségét, de a későbbiekben enyhülni fog a mostani nyomás a MOL-INA-ügyben, amit pozitívan fognak értékelni a befektetők a hazai olajcég kapcsán. A cég hozzáteszi: Stern hétvégi nyilatkozatából kiemelendő, hogy a felügyelőbizottsági elnök szerint az INA belső irányításának bizonyos szabályait viszont újra kell gondolni.