Kivenné a kormány kezéből a Közbeszerzési Hatóságot egy friss javaslat

Vágólapra másolva!
Az eredeti tervezet szerint a kormány felügyelete alatt működne a Közbeszerzési Hatóság, az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtt benyújtott javaslata azonban az országgyűlés alá rendelné az új intézményt. Balsai István, a bizottság fideszes elnöke szerint a kormány képviselőjének egyetértésével szavazták meg, hogy a parlament elé kerüljön a javaslat, de azt nem tudta megmondani, hogy pontosan ki nyújtotta be a bizottságnak.
Vágólapra másolva!

A kormány helyett az országgyűlés alá tartozna a Közbeszerzési Hatóság - áll az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtt benyújtott javaslatában (pdf). A dokumentum indoklásában az áll, hogy a javaslat a hatóság "autonóm jogállásának visszaállítását célozza".

A közbeszerzési törvény eddigi tervezete szerint a Közbeszerzések Tanácsa helyett létrejövő hatóság "központi államigazgatási szervként működő kormányhivatal". A hétfőn benyújtott javaslat azonban ezt a következőképp módosítaná: a hatóság "az országgyűlés felügyelete alatt álló, önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv, amely az e törvényben meghatározott feladatkörében általános hatáskörrel rendelkezik".

A bizottság által benyújtott javaslat indoklása szerint azért van szükség a módosításra, mert a kormányzati szervek közbeszerzései jelentős részét képezik az összes beszerzésnek, ezért "elfogulatlanul és pártatlanul csak olyan szerv tud eljárni, amely nem a kormány irányítása alá tartozik. A közbeszerzési intézmény kormányzati hierarchiába történő applikálása megkérdőjelezi a korrupciómentes és átlátható közbeszerzési folyamatokat, a jogorvoslati döntések szakmai hitelességét."

Balsai István, az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a módosító javaslatot a kormány a bizottsági ülésen részt vevő tagjának egyetértésével hozta. A bizottság megszavazta a módosító javaslatot, "mivel a kormány egyetértett vele". A bizottság elnöke nem tudta megmondani, hogy ki terjesztette a bizottság elé a javaslatot.

A módosító javaslat megváltoztatná a hatóság vezetésének kiválasztási eljárását is. Az eredeti tervezet szerint az elnököt az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter javaslatára a miniszterelnök nevezi ki hat évre, a módosítás azonban kivenné a kormány kezéből a közvetlen kinevezés jogát.

Az alkotmányügyi bizottság által benyújtott javaslat szerint a hatóságon belül működő tíztagú tanács elnöke az egész szervezet elnöke. A hatóság elnökének öt évre történő kinevezéséről a tanács jelen levő tagjai kétharmados szótöbbséggel döntenek - olvasható a módosító javaslatban.

A tíz tagból hárman a "közérdek érvényesülését" képviselik, ők a Gazdasági Versenyhivatal elnökének, az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszternek és a gazdaságpolitikáért felelős miniszternek a jelöltjei. Három további tag a közbeszerzési eljárás ajánlattevőit képviseli: a Nemzeti Fejleszti Ügynökség, a helyi önkormányzatok országos szövetségei és az építésügyért felelős miniszter delegáltja. A munkáltatók országos érdekképviseletei és az országos gazdasági kamarák további három személyt jelölhetnek. A tízedik tag az elnök.