"Ne döntsön három amerikai vállalat kartellje egész államok sorsáról"

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális ügyekben illetékes magyar biztosa és Viviane Reding, igazságügyi kérdésekben illetékes luxemburgi EU-biztos
Vágólapra másolva!
Viviane Reding uniós biztos szerint nem fogadható el, hogy egy három amerikai vállalatból álló kartell döntsön egész államok és állampolgáraik sorsáról. Korábban az Európai Bizottság elnöke és az Európai Központi Bank vezetője is bírálta azt, ahogy a Moody's leminősítette Portugáliát.
Vágólapra másolva!

A három nagy nemzetközi hitelminősítő szétdarabolására hívott fel az igazságügyi biztos Viviane Reding - közölte a német napilap Die Welt bizottsági forrásokra hivatkozva. A lap szerint Reding azt mondta: "két lehetőség van, vagy a G20-as államok döntenek a három hitelminősítő szétdarabolásáról (azaz az Egyesült Államok kötelezné őket, hogy a három szervezetből hat intézmény alakuljon), vagy megjelenhetnek az európai és ázsiai vetélytársak".

A hitelminősítő piacot jelenleg három amerikai vállalat, a Moody's Investor Services, a Fitch Rating, illetve a Standard & Poor's uralja. A Moody's az elmúlt héten agresszív lépésben egyszerre négy fokozattal, a befektetésre javasolt sáv alá rontotta Portugália adóskockázati besorolását.

Viviane Reding úgy fogalmazott: "nem fogadható el, hogy egy három amerikai vállalatból álló kartell döntsön egész államok és állampolgáraik sorsáról".

A múlt héten José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is élesen bírálta a Moody's döntését Portugália fizetőképességének jelentős mértékű leminősítéséről. Barroso szerint a döntés csak arra volt jó, hogy fokozza a spekulációs tevékenységet a piacon és növelje az előítéleteket az európai pénzügyi helyzettel szemben. Emlékeztetett arra, hogy az EU már dolgozik a hitelminősítők tevékenységének ellenőrzésén. Barroso szerint az unióban meg kellene vitatni ezen intézetek polgári felelősségre vonásának lehetőségét is hibás döntések esetén.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője szintén bírálta a leminősítést, amelyet szerinte rosszul időzítettek, ráadásul szinte kizárólag hipotéziseken alapul, nem tényeken. A görög külügyminiszter, Sztavrosz Lambridinisz pedig őrültségnek nevezte azt, ahogyan a hitelminősítők az eurózóna válsága idején működtek, és ezzel csak tovább rontottak az egyébként is nehéz helyzeten.

Nem sokkal később Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is elégedetlenségének adott hangot: "világos, hogy a hitelminősítők működésében felfedezhető némi prociklikusság". Az is világos, hogy a kis, oligopol szerkezet nem az, ami kívánatos világpiaci szinten - tette hozzá.

Nemrégiben a Roland Berger tanácsadó cég arról tájékoztatott, hogy egy független európai hitelminősítő létrehozataláról kezdődtek egyeztetések a hesseni tartományi kormány, a frankfurti értéktőzsde, valamint a frankfurti üzleti élet meghatározó szereplőinek bevonásával.