A francia nagykövet szerint Romániában kenőpénzt kérnek a vállalkozóktól

Vágólapra másolva!
Francia vállalkozók arra panaszkodtak Franciaország bukaresti nagykövetének, hogy kenőpénzt kértek tőlük Romániában az állami közbeszerzési pályázatok elnyerése érdekében.
Vágólapra másolva!

Henri Paul, Franciaország bukaresti nagykövete szerint a francia vállalkozók a romániai korrupcióra panaszkodtak neki. A nagykövet szerint azt mondták, hogy a román állami intézmények kenőpénzt kérnek tőlük, hogy reális esélyekkel vehessenek részt különböző közbeszerzési pályázatokon. Henri Paul erről a Mediafax román kereskedelmi hírügynökségnek adott nyilatkozatában beszélt kedden.

A francia nagykövet a második diplomata, aki egy héten belül a romániai korrupcióról beszél. Korábban Mark Gitenstein, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete hívta fel a figyelmet erre a jelenségre, amellyel a diplomata szerint amerikai vállalkozók is szembesültek.

Romániának az idén tavasszal kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez Bulgáriával együtt, de Franciaország és Németország egyebek között amiatt emelt kifogást ez ellen, hogy a két országban igen elterjedt a korrupció. A francia nagykövet szerint Románia legkorábban 2012 végén csatlakozhat teljes mértékben a schengeni övezethez.

Felmerült az a kompromisszumos megoldás is, hogy Románia idén részlegesen csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli övezethez úgy, hogy előbb légtere váljék a schengeni zóna részévé. Erről azonban végleges döntés még nem született, leghamarabb az uniós belügyminiszterek tanácsának szeptemberi ülésén várható határozat.