Rendkívüli EU-csúcs lehet a görög válság miatt

Vágólapra másolva!
Soron kívüli európai uniós állam- és kormányfői találkozót tarthatnak a közeljövőben a görögországi adósságválság miatt.
Vágólapra másolva!

Az EU-tagországok pénzügyminisztereinek keddi, brüsszeli találkozójának résztvevői közül többen súlyosnak minősítették a görögországi helyzetet, és egyesek úgy vélték, fennáll a kockázata, hogy a válság más euróövezeti országokra is átterjed.

A kiszivárgott hírek szerint ekkor vetődött fel egy rendkívüli uniós csúcs összehívásának gondolata. Egyes források szerint a rendkívüli csúcsértekezletre még ebben a hónapban sor kerülhet.

Az euróövezeti vezetők már hétfői tanácskozásukon megfogalmazták aggodalmukat, utalva arra, hogy mind rosszabb hírek érkeznek az utóbbi időben Spanyolországból, illetve Olaszországból is. Londoni elemzők szerint Görögország törlesztésképtelenné válása és "valószínű kimenekülése" az euróövezetből "elkerülhetetlennek" tűnik, így most már inkább az a kérdés, hogy a két sokkal nagyobb déli tagállam, Olaszország és Spanyolország benn tud-e maradni a valutaunióban.

Nem véletlen, hogy a brüsszeli tanácskozáson az egyik legégetőbb kérdés az volt, hogyan lehet megakadályozni a görög válság átterjedését a többi tagállamra.