Népszabadság: Külföldről is kellett áramot hozni a csúcsfogyasztás miatt

Vágólapra másolva!
A nagy hőség miatt hétfőn nyári csúcsra emelkedett Magyarország villamosenergia-fogyasztása a Népszabadság szerint.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint hétfőn 6050 megawatt volt Magyarország villamosenergia-fogyasztása, ami rekordot jelent ezen a nyáron, de elmarad a 2007. július 19-én mért 6300 megwattos abszolút nyári csúcstól - írja a keddi Népszabadság.

Az országos áramrendszert működtető Mavir (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) egyik alapfeladata, hogy az erőművek áramtermelését egynesúlyba hozza az ország pillanatnyi áramigényével, a hétfői csúcsfogyasztást a hazai és szomszédos országokban lévő erőművek problémamentesen ki tudták szolgálni. A lap azt írja, nem azért kellett küföldről áramot importálni, mert nem lett volna elegendő a magyarországi erőművek kapacitása, hanem az ár miatt. A magyar erőművek ugyanis, a Mavir mérése alapján drágábban adták volna az áramot, mint külföldi társaik.

Az újság szerint a mostanában átadott gázerőművek - köztük a gönyűi - olcsón, hatékonyan állítanak elő áramot az országhatáron belül, ám a kiemelt támogatásoknak köszönhetően, az elmúlt években elindított gázmotoros erőművek előnye ma már kevésbé létszik. Júliustól ugyanis megszűnt a támogatásuk, ezért a piaci versenyben kell megélniük.