A háztartások hatoda tesz félre egy felmérés szerint

Vágólapra másolva!
A magyar háztartások nagy része nem bízik abban, hogy a közeljövőben képes lesz félre tenni, jelenleg a háztartások 17,5 százaléka takarít meg a Raiffeisen és a GFK közös jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

A magyar háztartások csupán 17,5 százaléka képes megtakarítani, emiatt nehezen tudják kivédeni a negatív külső körülményeket, mint például a mostani frankerősödést - áll a Raiffeisen Bank és a GFK szerdán közzétett közös felmérésében.

Kevés háztartás bízik abban, hogy a közeli jövőben tartalékai jelentősen gyarapodnak, aki pedig képes félretenni, inkább a kevésbé kockázatos, rövid távú banki befektetési lehetőségeket keresi a kockázatosabbnak tartott értékpapírokkal szemben. A válaszadók szerint a gazdasági körülmények nem különösebben kedveztek a komolyabb megtakarítások képzéséhez - olvasható a felmérésben.

A jövőre vonatkozóan sem festettek fel optimista képet a válaszadók: az alacsony megtakarítási arány mellett csupán hatoduk bízik abban, hogy félretett vagyona a következő hónapban gyarapodni fog, közel kétharmaduk nem számít sem jövedelmének, sem megtakarítási képességének változására.

Érdekes fejleményként értékeli a vizsgálat azt, hogy nagyon kevesen tartják már nem banki típusú befektetési termékekben vagyonukat, mindössze a válaszadók 4 százaléka nyilatkozott úgy, hogy készpénzben, vagy más nem banki termékben (például nemesfém, műtárgy) vannak megtakarításai.

Hitelre és rezsire költik az adóváltozásból jövő többletet

A 2011-től érvényes adóváltozásokkal kapcsolatban keletkező többlet-jövedelmet a megkérdezettek több mint fele (55 százaléka) a havi fix kiadások finanszírozására (hiteltörlesztés, rezsiköltségek, áremelkedések kompenzációja) fordítja, 10 százalékuk teljes egészében félreteszi, 17 százalékuk azonban saját célra költi, és olyan termékeket vagy szolgáltatásokat vásárol, amelyet korábban nem engedhetett meg magának.

Közel 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik már meglévő megtakarításaikat első helyen a váratlan kiadások törlesztésére képzik, a nyugdíjas évekre való takarékoskodás viszont jelenleg - a gyerekek jövőjének biztosítása után - csak a harmadik a megtakarítással rendelkezők prioritási listáján, legkevésbé pedig a műszaki cikkek vásárlására gyűjtenek a felmérésben résztvevők.