Német ellenállás miatt csúszhat a rendkívüli uniós csúcs

Vágólapra másolva!
Angela Merkel először az újabb görög mentőcsomag részleteiről állapodna meg, és csak ez után tartaná meg a rendkívüli csúcstalálkozót. A görög kormányfő attól tart, az újabb mentőakció körüli bizonytalanság elriasztja a befektetőket. Az IMF szerint a késlekedés ronthatja más sérülékeny államok finanszírozási helyzetét is.
Vágólapra másolva!

Német ellenállás miatt csúszhat a rendkívüli uniós csúcsértekezlet, amelyet az euróövezeti adósságválság mélyülése miatt eredetileg már a héten meg akartak tartani. Angela Merkel német kancellár csütörtökön hangsúlyozta, hogy először az újabb görög mentőakció részleteiről kell megállapodni. Rendkívüli csúcstalálkozót akkor kell tartani, ha már elkészült a Görögország támogatását szolgáló új program, amelyről aztán lehet dönteni az értekezleten - fejtette ki nigériai hivatalos látogatásán tett sajtónyilatkozatában Merkel. Hozzátette, hogy az euró stabilitásának megőrzése érdekében valóban gyorsan kell cselekedni, de megfontoltan.

Brüsszeli értesülések szerint a Herman van Rompuy, az állam- és kormányfői EU-tanács elnöke eredetileg péntekre akarta összehívni a tanácsot. Később olyan értesülések jelentek meg, hogy vasárnap vagy a jövő héten ülhetnek össze az euróövezeti vezetők, esetleg mind a 27 uniós ország állam- és kormányfői.

Közben a görög miniszterelnök és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is gyors cselekvést sürget. Jéórjiosz Papandreu görög kormányfő a csütörtökön megjelent interjújában azt mondta, hogy a következő néhány nap rendkívül fontos lesz. A Financial Times Deutschland című lapnak adott interjúban Papandreu hangsúlyozta, hogy a bizonytalanság a második mentőcsomag körül elriasztja a befektetőket, és ha nem lesz döntés hamarosan, amelynek révén elkészülhet a Görögországot védő program, és Athén nekifoghat a mélyreható reformoknak, akkor hiábavaló lesz minden erőfeszítés.

Az IMF egy csütörtöki elemzésében a görög adósságválság kezeléséről azt írta, hogy "jobban át kellene érezni a feladat sürgető jellegét". A késlekedés Görögországon túlmutató hatásokkal járhat, olyan piaci torzulásokat okozhat, amelyek ronthatják más sérülékeny államok finanszírozási helyzetét is.