A tavalyi fiaskó után idén is kétségbe vonhatják a banki stresszteszteket

Vágólapra másolva!
Az EU azt vizsgálta, hogy az európai bankok közül hányan rendelkeznek elegendő tőkével egy súlyos visszaesés esetén. A tavalyi felmérés eredményeit kétségbe vonták a befektetők, ezért kell most elvégezni újra a tesztet, de már ezzel szemben is megfogalmazódtak kételyek.
Vágólapra másolva!

Péntek este, magyar idő szerint hat órakor hozza nyilvánosságra az Európai Bankfelügyeleti Hatóság a megismételt banki stresszteszt eredményét. A hatóság 91 európai bank - köztük Magyarországról egyedül az OTP Bank - ellenálló-képességét vizsgálta. Azt nézték, hogy elegendő tőkével rendelkeznek-e a túléléshez a hitelintézetek arra az esetre, ha valami sokk érné a gazdaságot, ha jelentősen romlana a makrogazdasági környezet, súlyos visszaesés következne be.

Megkérdőjelezik az eredményt

Tavaly már végeztek egy ilyen stressztesztet az EU-ban, akkor hét bank - öt spanyol, egy-egy görög és német bank - bukott meg azon. (Tavaly az OTP mellett az FHB Jelzálogbankot is vizsgálták.) Az eredményeket azonban kétségbe vonták a befektetők. Többen azért kérdőjelezték meg az akkori vizsgálatok komolyságát, mert egyetlen ír bankot sem hozott ki gyengének a felmérés, holott a vizsgálat után pár hónappal Írország IMF-mentőcsomagért folyamodott, hogy a banki nehézségek okozta államháztartási gondokat kezelje. Sajtóértesülések arról is szóltak, hogy néhány bank nem fedett fel mindent magáról, nehogy rossz osztályzatot kapjon.

Az Európai Unió ezért idén év elején határozott arról, hogy újra stressztesztet végez az európai bankszektorban, hogy eloszlassa a piaci kételyeket. Azonban a mostani vizsgálattal szemben is megfogalmazódtak fenntartások. Öt német bankból álló csoport úgy látja, a mostani jelentés sem fogja helyreállítani a piaci bizalmat, az IMF szerint elképzelhető, hogy a teszt nem fog valós képet festeni az európai vizsgált bankokról.

Az eredmények hitelességét az is csorbíthatja hogy, kis mandátummal lett felruházva az EBA, amely gyakorlatilag koordináló szerepet kapott a nemzeti felügyeletek között - mutat rá elemzésében az Equilor pénzügyi tanácsadó cég.

Az összehasonlítás végett, nem régen a Standard & Poor's hitelminősítő végezte el saját európai banki vizsgálatát, amelyben azt állapította meg a hitelminősítő, hogy legalább 250 milliárd eurós pótlólagos tőkére lehet szükség, ha ismét recesszió ütné fel a fejét - derül ki az Equilor elemzéséből. Ezt a forgatókönyvet vizsgálják most újra az azóta felállított közös európai bankszövetség keretében, amely egy feltételezett 0.5%-os gazdasági visszaesés és 15%-os részvénypiaci zuhanás modellez.

Aki bukik, azt feltőkésítik

A napokban megindult az eredmények kiszivárogtatása. A tavalyi öttel szemben idén már hét spanyol bank akadt fent a rostán állítólag, ugyanakkor portugál és német bankok mind megfeleltek, igaz, utóbbiak közül kettőnél igencsak rezgett a léc. Az érintett bankok és az egyes országok már ismerik a tesztek eredményét.

Az EU vezetői korábban már nyilvánvalóvá tették, amelyik bank megbukik a teszten, azt nem hagyják magára, a hitelintézetnek fél évet adnak, hogy a szükséges tőkét összeszedje, és ha ez nem sikerül, akkor az EU tőkeinjekcióval segíthet nekik.

A minap az IMF is megszólalt az ügyben, a Nemzetközi Valutaalap megkongatta a vészharangot az európai bankok aggasztó helyzete miatt. Az IMF úgy látja, tavaly óta 30-40 milliárd eurónyi tőkét vontak be a bankok, de még legalább ennyire lesz szükség, de a folyamat nagyon lassan zajlik, és félő, hogy a piaci körülmények nehezebbé válása esetén nem lesznek elég erősek a kontinens bankjai.