Duna House: Idén a tavalyinál is kevesebb lakást adhatnak el

Vágólapra másolva!
Több mint 36 ezer ingatlant adtak el az első fél évben Magyarországon a Duna House ingatlanközvetítő hálózat adatai szerint. Budapesten a XI. és a XIII. kerület a legnépszerűbb a lakásvásárlók körében. Éves szinten kissé kevesebb adás-vétel lehet 2011-ben, mint volt tavaly.
Vágólapra másolva!

Magyarországon 36 375 ingatlant adtak el az első fél évben a Duna House becslése szerint; így az látszik, hogy éves szinten kissé kevesebb adás-vétel lehet 2011-ben, mint tavaly, amikor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint összesen 78.000 használt lakás cserélt gazdát, és négyezer új ingatlant adtak el Magyarországon. Ugyanakkor a kilakoltatási moratórium feloldása és a szezonális hatások még javíthatnak az adatokon - mondta Rutai Gábor, a Duna House ingatlanközvetítő hálózat PR és elemzési vezetője.

Az esztendő második negyedévében 85 ponton állt az országos lakásindex, amely azt mutatja, hogy a lakások ára a válság előtti árhoz képest körülbelül 15 százalékkal csökkent. Ez a szint lélektani határnak tűnik, vagyis az eladók inkább visszalépnek az eladástól, minthogy elfogadják az olcsóbb ajánlatot. Rutai Gábor szerint ez az árszint kitart 2011-ben is. A szakember elmondta: Kelet- Magyarországon felfelé, nyugaton pedig lefelé indult el az index.

A budapesti tégla lakások ára hektikusan mozgott az elmúlt időszakban. Az idei első hónapokban a vevői kivárás volt jellemző, azonban a "kihagyhatatlan" olcsón kínált lakásokat azért kisebb számban, de vásárolták. Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy a tégla lakások ára tud-e ennél is lejjebb csúszni, vagy megtalálta az index a mélypontot a jelenlegi 92 ponton.

A fővárosi panellakások ára ugyanakkor az elmúlt másfél évben stagnált, bár így is lényegesen elmaradt a 2008 év eleji értéktől - mondta Rutai Gábor. Júniusban a 199 ezer forintos budai átlagár és a 180 ezer forintos pesti kissé magasabb, mint az első féléves átlag - mondta a budai III. és XI. kerületi, illetve csaknem az összes pesti kerületi adatok alapján. Júniusban a budai oldal lakástulajdonosai örülhettek a leghamarabb a vevőknek, akik 22 százalékkal többet fizettek négyzetméterenként, mint a pesti vásárlók.

Az első félévben a Duna House-nál érdeklődők megjelölése alapján jól kirajzolódik, hogy Budapesten a XI. és XIII. kerületekben lévő lakások a fő célpontok, a belvárostól eltávolodva pedig egyre fogy az érdeklődés. A főváros déli oldalán a XXI., XXII., XXIII. kerületekben szinte alig vannak vevők. A legdrasztikusabb, 17 százalékos irányár-változás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatkozott, vagyis az eredetileg meghirdetettnél 17 százalékkal kellett lejjebb vinni az árat, hogy találjanak vevőt, majd amikor megjelentek a vásárlók, további 10 százalékot tudtak lealkudni.