Az első négy hónapban 40 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek építőipari cégek, mint az egy évvel korábbi időszakban, miközben a kiírt pályázatok száma jelentősen csökkent. Az ágazati érdekszervezet szerint ezért további elbocsátások várhatók az építőiparban.

Az idén sem indul növekedésnek az építőipar az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint, amit mutat az is, hogy első négy hónapban a építőipari cégek 40 százalékkal kevesebb új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Tolnay Tibor, a szervezet elnöke elmondta, az elmúlt év is nagyon rossz volt, de a tervező cégeknek az idén sincs sok munkájuk, mivel a kiírt tenderek száma jelentősen csökkent. Mindezekből adódóan az építőipari cégek nagy valószínűséggel további elbocsátásokra kényszerülnek az idén véleménye szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken tette közzé a májusi, illetve az első öthavi építőipari adatokat. Ezek szerint az idén májusban az építőipari termelés volumene mind a kiigazítatlan, mind a munkanap-tényezővel kiigazított adatok szerint 4,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a visszaesés mértéke jelentősen lassult a márciusi 10,9 százalékos, és az áprilisi 15,5 százalékhoz képest, havi szinten pedig emelkedést mértek. Szezonálisan kiigazítva a termelés a márciusi, illetve az áprilisi 2,9 és 5,8 százalékos csökkenés után májusban az előző havinál 6,4 százalékkal volt magasabb. Az év első öt hónapjában a termelés 8,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az elnök kifejtette, időként megjelenik ugyan a piacon egy-egy komolyabb volumenű megrendelés, például autópálya-építéshez kapcsolódva, de ezek nem oldják meg a problémákat. A lakásépítés szinte teljesen leállt, s ebben az idén sem lesz változás. Továbbra is sok ugyanis az eladatlan lakás a fővárosban és vidéken. Az irodaházak építésében sincs változás, sok a leállított, torzóban, szerkezetkészen abbamaradt építkezés.

Az elnök szerint a szakma szinte csak az uniós források gyors felhasználásában és az ezzel összefüggő építőipari tenderek gyors kiírásában bízhat. Azonban itt is gondok vannak, főként azért, mert a bürokrácia még most is elhúzódóan dönt, az önkormányzatoknak nincs elegendő önerejük, illetve a már megnyert tendereket megtámadják a vesztesek.

Tolnay Tibor elmondta, még a jövő évre vonatkozóan sem látnak igazán pozitív előjeleket. A kivitelezés minőségi problémái mellett említette, hogy a szakma morálisan is leromlott, amit mutatnak lánctartozások, s a ki nem fizetett vállalkozók tömegei. Mindennek részben az is oka, hogy az állami tendereken rendre azok nyernek, akik a legolcsóbb árajánlatot adják. Megjegyezte, remélik, hogy Magyarország uniós elnökségének lejártával az illetékes tárcák jobban ráérnek majd a szakmai egyeztetésekre.