Világgazdaság: Az MVM-é lehet az E.On magyarországi gázüzletága

Vágólapra másolva!
Hamarosan az MVM ellenőrzése alá kerülhet az E.On magyarországi gázüzletága. A Világgazdaság úgy tudja, hogy már a megszerzendő E.On-részleg vezetőinek a sorsáról egyeztetnek. A lap arról is ír, hogy várhatóan az MVM-be apportálják majd az államnak a Molban szerzett 21,2 százalékos hányadát is.
Vágólapra másolva!

Az MVM ellenőrzése alá kerülhet rövid időn belül az E.On magyarországi gázüzletága a Világgazdaság információi szerint. A lap azt írja, hogy az MVM 800 millió eurót fizetne, míg az E.On 1,2 milliárd eurót várna az üzletágért, és az MVM már egyeztet az E.On vezető munkatársaival arról, hogy az új felállásban milyen szerepet és milyen új szerződéssel vállalnának, illetve mekkora végkielégítéssel távoznának. A lap úgy tudja, az elmúlt hónapokban már többen kiléptek a német hátterű hazai E.On csoporttól, amelynek várhatóan a gáz-nagykereskedelmi és gáztároló-üzletága kerülne át a magyar állami tulajdonú villamos művek irányítása alá, a villamosenergia-ipari része talán nem.

Az E.On gázüzletágának a megszerzése azóta került szóba, hogy a kormány az MVM megerősítését kommunikálja, a villamos művek pedig közzétette gázpiaci ambícióit - emlékeztet a lap. A portfólió hónapok óta épül. Az MVM beszállt az azeri gázimportot ígérő AGRI gázprojektbe, egyik lányának, az MVM Partnernek Ausztria felőli gázimportot lehetővé tévő, lekötött vezetéki kapacitása van. Az MVM másik leányvállalata, az Ovit a magyar-szlovák gázvezetéki összeköttetés, a harmadik, a Mavir pedig a gáztőzsde beindításán dolgozik.

A Világgazdaság arról is ír, hogy feltehetően az MVM-be apportálják majd az államnak a Molban szerzett, 21,2 százalékos hányadát is. Az MVM azonban addig nem akar az olaj- és gázipari csoporttal foglalkozni, amíg nem teszik rendbe annak menedzsmentügyeit. A lap szerint ez mindenekelőtt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni, hivatalosan meg nem erősített horvátországi vádak tisztázódására vonatkozik.