Bízik az euróban az Európai Központi Bank elnöke

Vágólapra másolva!
"Hitelképes" devizának nevezte az eurót Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a Financial Times Deutschland hétfői számában megjelenő interjújában. Trichet ugyanakkor felszólította az eladósodott országok kormányait, hogy "nőjenek fel a feladathoz", és tegyék rendbe pénzügyeiket.
Vágólapra másolva!

"Érthetően és világosan" figyelmeztette az országokat a részleges vagy a teljes fizetésképtelenség elkerülésére Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egy július 14-én felvett interjújában. "Államcsőd esetén nem áll módunkban fedezetként elfogadni egy fizetésképtelenné vált ország kötvényeit" - mondta. Ugyanakkor a Financial Times Deutschland hétfői számában megjelenő interjújában Trichet hitet tett az általa "hitelképes" devizának nevezett euró mellett.

Az EKB nem tartja megfelelő megoldásnak eurókötvények kibocsátását az adósságválság megoldására. Ehelyett - amint azt Jean-Claude Trichet a lapnak kifejtette - "az EKB kvantumugrást tart szükségesnek elérni az euróövezeti országok pénzügyeinek felügyeletében", valamint "az EFSF támogatási mechanizmus lehető legrugalmasabb és leghatékonyabb felhasználását szorgalmazza".

Az EKB elnöke ellenezte a magánbefektetők bevonását a görög adósságtörlesztési terhek enyhítésébe a második segélycsomag keretében. Szerinte "a világon mindenhol a legjobb magánbefektetői részvétel a közvetlen külföldi befektetés, a privatizáció és a spontán tőkepiaci finanszírozás, amire a lehető leghamarabb vissza kell térni.

Trichet egységes álláspont képviseletére szólította fel az euróövezeti országokat krízis idején, valamint "nem helyénvalónak" minősítette a vádat, amely szerint Angela Merkel német kancellár túl későn reagált volna a kialakult krízishelyzetre. Az EKB elnöke hangsúlyozta, hogy a krízishelyzet egyáltalán nem rendítette meg az európai integrációba vetett hitét, mondván, "az európai országok mindig is összefogtak, amikor nagy volt a tét".