A Fitchnél is negatív figyelőlistára kerül az Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's és a Moody's után a Fitch is negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok adósosztályzatait. A legnagyobb európai hitelminősítő szerint az Egyesült Államok adósságválságot kockáztat az adósságlimit emeléséről folyó veszélyes alkudozással.
Vágólapra másolva!

Negatív besorolási megfigyelés alá veszi a Fitch Ratings is az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatát, ha a Fehér Ház és a kongresszus nem jut időben dűlőre az államadósság-limit emeléséről. A legnagyobb európai hitelminősítő távolinak tartja az amerikai törlesztésképtelenné válás valószínűségét, de a cég szerint az Egyesült Államok szuverén adósságválságot kockáztat az adósságlimit emeléséről folyó veszélyes alkudozással.

A Fitch arra számít, hogy végül létrejön az egyezség az adósságlimit emeléséről, és az amerikai kormány maradéktalanul és késedelem nélkül teljesíti adósságtörlesztési kötelezettségeit. Ha azonban a felek nem cselekszenek időben, az veszélybe sodorná az Egyesült Államok "AAA" státusát, és ha az augusztus 2-ai határidőig - amely után az amerikai pénzügyminisztérium kifut a hitelfelvételi lehetőségekből - nem jön létre egyezség az államadósság-plafon megemeléséről, akkor a Fitch Ratings negatív - vagyis leminősítést valószínűsítő - figyelőlistára veszi az amerikai szuverén adósbesorolást.

A Fitch ezzel az állásfoglalással mindazonáltal jóval türelmesebb a másik két nagy hitelminősítőnél: a Standard & Poor's és Moody's Investors Service már a múlt héten negatív megfigyelés alá vette az Egyesült Államok adósosztályzatait.

A Moody's szerint fennáll a lehetősége annak, hogy az adósságlimitet a Fehér Ház és a kongresszus közötti vita miatt nem sikerül időben megemelni a kamat- vagy tőketörlesztési mulasztás elkerüléséhez, és így megvan egy rövid ideig tartó törlesztési hátralék kialakulásának csekély, de növekvő kockázata. A Standard & Poor's pedig elemzésében kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben komoly mértékben bizonytalanná vált az Egyesült Államok hitelképessége.

Az amerikai államadósság-limitet a kongresszus határozza meg, rendszerint a kormánnyal folytatott alkudozás után. A demokrata irányítású Fehér Ház és a republikánus többségű képviselőház között azonban most olyan ádázzá fajult a vita a kiadáscsökkentő és a bevételnövelő intézkedések arányáról, hogy elemzői körökben már felmerült az egyezség elmaradásának lehetősége.

Az amerikai kormány már május 16-án elérte a jelenleg meghatározott, 14 294 milliárd dolláros felső államadósság-limitet. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter engedélyezte az ilyen esetekre rendelkezésre álló rendkívüli intézkedéseket, amelyek a minisztérium becslése szerint augusztus 2-áig lehetővé teszik a kormányzati hitelfelvételek folytatását.