Az európai bankadó lekerült a napirendről a Reuters szerint

Vágólapra másolva!
A német kormányszóvivő szerint közös álláspontra jutott szerda éjjel a francia elnök és a német kancellár Görögország megmentéséről, egyelőre azonban nem nyilvános, hogy mit tartalmaz a megállapodás. Az ARD német közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a magánbefektetők közreműködéséről, valamint a görög államadósságok átütemezésének elutasításáról szól az egyezség. Sajtóértesülések szerint felmerült egy európai bankadó bevezetése is, ám ez az Európai Központi Bank elnöke által sem támogatott terv a csúcstalálkozó előkészítésében közreműködő, a Reutersnek névtelenül nyilatkozó források nincs a napirenden. 
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár "közös álláspontra" jutott Görögország pénzügyi megmentésével kapcsolatban a szerda éjszakába nyúló, hétórás berlini tárgyalásukon - közölte a francia küldöttség egyik tagja, majd ezt megerősítette ezt a német kormányszóvivő.

A tárgyaláson részt vett Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke is. Közben többször telefonon beszéltek Herman van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével. "A kialakított közös álláspont az eurózóna vezetőinek csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozójának alapjául szolgál majd" - közölte a meg nem nevezett francia forrás és Steffen Seibert szóvivő, de egyikük sem árulta el, hogy mit tartalmaz a megállapodás. Sem Párizs, sem Berlin nem közölte korábban, hogy közlemény volna várható Sarkozy és Merkel tárgyalása végeztével.

Egyezség születhetett a magánbefektetők részvételéről

Az ARD német közszolgálati televízió delegációkörökből származó értesülése szerint a magánbefektetők (elsősorban bankok) közreműködésének módozatait, valamint a görög államadósságok átütemezésének elutasítását tartalmazza Merkel, Sarkozy és Trichet megállapodása. A német csatorna szerint a csúcsértekezletet alig néhány órával megelőző egyezség létrejöttét jelentős mértékben előmozdította Trichet váratlan részvétele.

A magánbefektetők görög államadósság finanszírozásában való részvételéről az ARD szerint egyezség született. A tévécsatorna értesülése szerint két opció merült fel: az egyik a bankok és a biztosítók önkéntes részvétele, míg a másik egyfajta kötelező jellegű adó, amelyet az euróövezeti tagországok bankjaira vetnének ki. A tárgyaláson létrejött megállapodásról az ARD úgy tudja tartalmazza azt is, hogy Németország, Franciaország, valamint az Európai Központi Bank elutasítja a görög államadósságok átütemezésének lehetőségét. Az EKB és Berlin eddig is határozottan ezt az álláspontot képviselte.

A Bild című német bulvárlap, az ARD és egy Reuters hírügynökség által idézett forrás szerint a brüsszeli csúcstalálkozón jelen lesznek a legjelentősebb európai bankok vezetői is, bár hivatalosan nem vesznek részt rajta. Azon a megbeszélésen lesznek ott, amelynek tárgya, hogyan tudnak a magánhitelezők hozzájárulni a második görög mentőcsomaghoz. A bankárcsoportot Josef Ackermann, a Deutsche Bank elnöke és a BNP Paribas francia bank egyik képviselője vezeti. A BBC brit közszolgálati médium internetes oldala azt írja, hogy felmerült egy európai bankadó terve is, mely nem nyerte el az Európai Központi Bank tetszését. A Reuters meg az uniós csúcstalálkozó előkészítésében közreműködő, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva csütörtök délelőtt azonban azt írta, hogy a bankszektorra kivetett adó mégsem lesz része a második görög mentőcsomagnak.

Utolsó esélyről és fordulópontról beszélnek az elemzők

Londoni elemzők szerint az "utolsó esélyt kínálhatja" az euróövezeti válság ellenőrzésére a csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozó, ha nem születik döntés "nagyon határozott" válaszlépésekről, a helyzet visszafordíthatatlanná válhat. A Capital Economics londoni elemző cég vezető szakértője szerint az európai pénzügyi stabilitást támogató mechanizmus (EFSF) kapacitását 1500 milliárd euróra vagy ennél is nagyobbra kellene emelni. A Capital Economics több korábbi elemzésében 50 százaléknál nagyobb esélyt adott arra, hogy mostani felépítésében az euróövezet öt éven belül megszűnik.

Az Equilor magyar brókercég elemzése szerint a csütörtökön délután 13 órakor kezdődő uniós csúcstalálkozó piaci megítélése akár irányt is adhat a következő időszakra a piacoknak, vagyis jó eséllyel kisebb fordulópont előtt van a piac. A cég szakértői úgy vélik, nem is a görög adósságrendezés részéletei lesznek a fókuszban, hanem sokkal inkább a magánbefektetők szereplők hozzájárulásának formája és mértéke, ami akárhogy is, de precedenst fog teremteni az eurózóna történetében.

Csütörtökön Európában, pénteken az Egyesült Államokban találkoznak politikusok, hogy jelezzék az üzleti világnak: irányításuk alatt tartják országaik gazdasági problémáit. Ha a csütörtöki és pénteki eredményeket negatívan értékeli a piac, az beláthatatlan következményekkel járhat, ha pedig csak kis lépést tesznek előre az európai és amerikai döntéshozók, de a problémák lényegét nem kezelik, folytatódhat a bizonytalanság a piacokon. Erről bővebben itt olvashat.